Bowen metoda kao podrška začeću i trudnoći

17.07.2022 / Razgovarala Vesna Kapeloto

U slučaju neplodnosti Bowen tretmani se provode kao podrška začeću balansiranjem reproduktivnog i hormonalno endokrinog sistema, veli Bowen terapeutkinja Klaudija Križman

Problem s neplodnošću i začećem nažalost je u porastu i muči sve veći broj parova koji iskušavaju različite načine kako ostvariti svoj roditeljski san. Bowen metoda jedan je od onih prirodnih načina djelovanja na tijelo i psihu koji je mnogim parovima pomogao da se ostvare kao roditelji.

U razgovoru s Klaudijom Križman, fizioterapeutkinjom i Bowen terapeutkinjom, ali i specijalisticom u mnogobrojnim drugim tehnikama poput Shiatsu, Bobath, Emmet, pitamo najprije o učinkovitosti Bowen metode te na koji način ova metoda djeluje u prevladavanju stanja neplodnosti, odnosno povećanja plodnosti?

– U slučaju neplodnosti Bowen tretmani se provode kao podrška začeću jer balansiranjem reproduktivnog i hormonalno endokrinog sistema pomažu partnerima da postignu optimalno fizičko i emocionalno zdravlje. Bowen metodom želimo pokrenuti samoregulaciju organizma. Naš nervni sistem, koji je jako složen, konstantan je protok informacija iz tijela u mozak i nazad u tijelo. Zadužen je za mnogo funkcija, između ostalog i za nevoljne funkcije. Tu spada i mehanizam samoregulacije, koji se aktivira u mnogim situacijama. Ti mehanizmi zbog stresa ili nekakvog jakog vanjskog utjecaja mogu zakazati i mozak više ne može reagirati sa sigurnošću što točno treba našem tijelu. Taj prekid informacije dovodi do zakazivanja funkcije tijela koja opušta tijelo i dovodi u ravnotežu, a kao posljedica se javlja disbalans koji može dovesti do raznih bolesti i stanja – kao što su problemi sa spavanjem, umor, nezadovoljstvo.

 

Klaudija Križman, fizioterapeutkinja, Bowen, Shiatsu, Emmet, Bobath terapeutkinja, voditeljica tjelesne aktivnosti u trudnoći, i ne samo to.


– Kako izgleda postupak? Što uključuje Bowen tretman i koliko traje?

– Prvi tretman uključuje anamnezu, fizioterapeutsku procjenu, a onda i sam Bowen tretman. Trajanje Bowenovog tretmana je od 30 do 45 minuta. Prvi tretman, zbog razgovora i procjene može potrajati do sat vremena. U anamnezi, razgovoru o tegobama zbog kojih se došlo na tretman, važno je iznijeti sve ostale zdravstvene poteškoće koje osoba ima. Fizioterapeutska procjena se sastoji od mjerenja specifičnih za pojedini segment ili pojedinu dijagnozu. Također se kroz razgovor nastoji odrediti stupanj boli koji se osjeća pri određenim pokretima, kako bi se što bolje objektivizirala terapija i procijenila njena uspješnost.
Sam Bowenov tretman slijedi nakon razgovora i mjerenja. Za tretman se pacijent mora pripremiti tako da ostane u laganoj odjeći ili u donjem rublju. Položaj u kojima se provodi prvi tretman je prvo ležeći na trbuhu zatim slijedi ležeći na leđima. Terapeut će izvoditi lagane pokrete na pojedinim dijelovima tijela te povremeno napuštati prostoriju na nekoliko minuta kako bi dozvolio pacijentovom tijelu da primi i odreagira na pokrete koji su izvedeni.

– Postoje i smjernice kako se ponašati nakon tretmana?

– Da, potrebno je popiti oko dvije litre obične vode, svakih pola sat napraviti nekoliko koraka, izbjegavati veće tjelesne napore te oblike manualne terapije (masaže, kiropraktika, osteopatija) i elektro terapije do sljedećeg dolaska. Sljedeći tretman je potrebno ponoviti u razmaku od pet do deset dana.

– Dolaze li oba partnera ili samo žena?

– Kad se pacijenti jave obično su već napravili pretrage i znaju koji je ključni problem. Najčešće se javljaju žene. Mogući su disbalansi u zdjeličnom obruču na nivou različitih struktura koji mogu biti uzrok da ne može doći do začeća – implantacije. Na tretman mogu doći oba partnera jer je zbog višestrukih dobrobiti lakše je doći do začeća.

– Koliko je tretmana potrebno?

– Potrebno je tri do pet tretmana u razmaku od pet do deset dana. Zatim slijedi pauza od 4 tjedna.

– Što se od Bowen tretmana može očekivati? Kolika je njegova uspješnost u poticanju začeća?

– Teško je reći što očekivati jer ne znamo što ćemo naći u tijelu. Tijelo reagira na način da ono samo odlučuje što će se odviti u njemu, što je prioritet u tom trenutku. Bilo je par klijentica koje su došle na tretman zbog poteškoće lokomotornog sistema i nakon nekoliko tretmana došle su ozarene da su trudne.

Zbilja je teško objasniti što se sve dešava u tijelu i o čemu sve ovisi. Imala sam iskustva da su mi žene dolazile na Shiatsu i ostale trudne. Sve su to dobri tretmani za začeće i podržavanje trudnoće. Holistički pristup zdravlju promatra čovjeka kao cjelinu, objedinjujući njegove tjelesne simptome, psihičko stanje, prehranu, njegovu osobnost pa i zajednicu u kojoj živi. Svaki čovjek je individua za sebe jer se kod iste bolesti, kod dvoje različitih ljudi, istim metodama ne mora postići isti uspjeh u liječenju. Pacijent je aktivni sudionik u procesu liječenja i gleda se na njega kao cjelinu tijela uma i duha. Bitno je da smo mi i energetska bića, ne samo fizička i taj energetski balans utječe na fizičko zdravlje.

–  Je li Bowen za svakoga? Postoje li neka stanja koja nisu preporučljiva za Bowen?

– Ova suvremena metoda liječenja ima primjenu kod velikog broja akutnih i kroničnih stanja, kod tek rođene djece, male djece, trudnica kao i kod osoba starije dobi. Uglavnom ne postoji ograničenje životne dobi pacijenta. Kontraindikacija nema, ali iz mjera predostrožnosti postoje dvije: određene procedure u trudnoći i određene procedure kod žena sa implantima dojki.

Napomenimo da se Bowen metoda provodi se za prevladavanje mnogih stanja, pa tako i grčeva kod beba, ali i olakšavanja tegoba u trudnoći te pripremi za lakši porod.

Više o Klaudiji Križman možete saznati na ovom linku.