Folna kiselina počinje se uzimati prije trudnoće

15.02.2017 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Folna kiselina se uzima u prvih 12 tjedana trudnoće, a treba je početi uzimati dva mjeseca prije trudnoće

Nema jedinstvenih znanstvenih dokaza o tome treba li vitaminske nadopune rutinski uzimati u trudnoći. Izuzetak je folna kiselina koja se uzima u prvih 12 tjedana, a treba je početi uzimati još prije trudnoće. (Željezo se pripisuje u slučaju anemije.)

 

Folna kiselina za pravilan neurorazvoj djeteta

Preparati folne kiseline korisni su za optimalan neurorazvoj djeteta. Preporučuje se početi uzimati folnu kiselinu od oko 800 mikrograma dnevno, dva mjeseca prije trudnoće. Ukoliko imate epilepsiju ili ste u prethodnim trudnoćama imali defekte neurorazvoja djeteta dnevna preporučena doza je 5 mg.

Evo zašto je vrlo važno uzimati folnu kiselinu još prije početka trudnoće:

Kad žene obično shvate da su trudne, već počinje, krajem 5. tjedna, razvoj neuralne cijevi, tj. živčanog sustava bebice. Pruga na leđima svija se, stvarajući žlijeb koji se potom zatvara i tvori tzv. neuralnu cijev. Iz nje će se razviti leđna moždina i mozak.

Defekti razvoja repa neuralne cijevi mogu dovesti do spine bifide (koštani defekt kralježnice), dok defekti dijela neuralne cijevi prema glavici rezultiraju anencefalusom (defekt kosti lubanje i mozga). Zbog toga je u ovom razdoblju trudnoće više nego i u jednom drugom razdoblju potrebna optimalna količina folne kiseline.

Znanstveno dokazano

Istraživanja potvrđuju kako unos folne kiseline prije i tijekom rane trudnoće smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi. Preporučuje se uzimati preparate folne kiseline od 800 do 1500 mikrograma na dan. Ukoliko je u prethodnoj trudnoći bilo komplikacija i oštećenja neuralnog sustava ili je trudnica na terapiji antiepilepticima, preporuka je uzimati 5 mg folne kiseline dnevno.

Važno je još jednom naglasiti da je idealno uzimati folnu kiselinu prije začeća, tj. dva mjeseca prije same oplodnje. To znači da ste u trenutku kada radite kućni test na trudnoću već regulirali unos folne kiseline.

Folnu kiselinu tako možete uzimati i dok pijete kontracepijske pilule pa nakon prestanka uzimanja možete planirati bebicu već u prvom menstrulanom ciklusu.

Pripremiti se za porod moguće je odsad putem online tečaja Miran porod na platformi za učenje Abilissima.com. Ovaj video tečaj ženu priprema da kroz porod prođe što mirnije te da iz poroda izađe osnažena i zadovoljna.