Istraživanje: Optimalan najmanji razmak između dviju trudnoća ipak je nešto kraći

01.11.2018 / Mamatataja

Istraživanje kanadskih znanstvenika sa Sveučilišta Britanske Kolumbije pokazalo je da bi razmak između dviju trudnoća trebao iznositi najmanje 12 mjeseci

Razmak između dviju trudnoća kraći od 12 mjeseci nosi veći rizik za nepovoljni ishod trudnoće za žene bilo koje dobi.

Pokazalo je to istraživanje kanadskih znanstvenika sa Sveučilišta Britanske Kolumbije, objavljeno u časopisu Journal od the American Medical Association. Istraživanje je provedeno na uzorku od 149 tisuća trudnoća, od 2004. do 2014. godine. Pratile su se trudnice u dobi između 20 i 34 godina te one starije od 35 godina.

Time je zapravo skraćeno preporučeno minimalno razdoblje koje bi trebalo proteći između dvije trudnoće na najmanje 12 mjeseci, a da trudnoća protekne zdravo i dobro za majku i dijete. Prema dosadašnjim prevladavajućim razmišljanjima minimalni preporučeni razmak između porođaja i idućeg začeća bio je između 18 i 24 mjeseca.

S obzirom na sve rizike koja nosi trudnoća u kasnijoj dobi, rezultati ovog istraživanja osobito su povoljni za žene starije od 35 godina, koje drugu trudnoću, prema ovim pokazateljima, mogu nešto ranije planirati.

Intencija istraživanja bila je zapravo utvrditi eventualnu povezanost kratkoće razmaka između dvije trudnoće i dobi trudnice s negativnim ishodima trudnoće, što dosad nije bilo u fokusu nijednog istraživanja. Suprotno početnoj hipotezi, rizik od suviše kratkog razmaka između dviju trudnoća nije bio veći za starije trudnice u usporedbi s onim mlađima.

Studija je pokazala povećan rizik za pobol majke te nepovoljan ishod za fetus i novorođenče, mogućnost pobačaja i prijevremenog poroda, ukoliko se trudnoća ponovi unutar 12 mjeseci od prethodnog poroda. Povećan rizik za samu majku od pobola pa i smrti uočen je za žene starije od 35 godina, dok je kod žena u dobi od 20 do 34 godina veći rizik bio za dijete.