Kada trudnički tečajevi nisu od pomoći u rađaonici?

15.07.2022 / V. Kapeloto

Žene se nađu u nepoznatom okruženju, i ako se ne okrenu sebi, ni ne znaju kako to učiniti, počinju se osjećati loše, veli primalja Slobodka Arsova Čuturilo

Velik broj žena porod doživljava kao traumatsko i nelagodno iskustvo, iako su se za njega pripremale putem različitih edukacija. Trudnički tečajevi, odnosno tečajevi pripreme za porod, vele neke trudnice, nisu im u rađaonici bili od pomoći.

Zašto je tome tako pitali smo Slobodku Arsovu Čuturilo, primalju s više od 30 godina iskustva u rađaonici i voditeljicu video tečaja Miran porod na platformi Abilissima.

Naime, fokus u pripremama za porod danas je najčešće usmjeren na bol i na pitanje kako tu bol smanjiti ili je u potpunosti eliminirati. Puno manje se govori o tome kako da žena aktivno sudjeluje u svom porodu i da zna kako pomoći sama sebi i svojoj bebi da porod završi najbolje i najlakše za oboje.

Obeshrabrujuće okruženje rađaonice

– Da, doista, dosta žena koje dođu roditi kažu nam da su spremne, da su pohađale trudničke tečajeve, vele da znaju dosta o porodu. I onda se nađu u okruženju koje je za njih nepoznato, možda im ne odgovora i u većini slučajeva im nije po volji.

Zašto? Zato što ne poznaju osoblje koje se kreće oko njih i u nekom trenutku se počinju osjećati loše. Tada i porod može krenuti u sasvim nekom drugom smjeru, veli primalja koja svakodnevno porađa žene.

‘Učim žene kako da si same pomognu’

– Osobno trudnice prije svega učim kako da pomognu same sebi. To je najvažnije, veli primalja Slobodka.

– U video tečaju Miran porod potičem ih da se okrenu sebi, da vjeruju u sebe i da nauče da je njihovo tijelo stvoreno da rodi. Učim ih da porod nije neljudski, strašan čin koje one ne mogu savladati, iako im se u tom trenutku čini da je to nemoguće, da im nema pomoći. Upravo zbog toga je bitno da tada budu okrenute sebi, da znaju kako će to učiniti i da vjeruju da će porod dobro završiti za njih i njihovu bebu.

– Ako se ‘izgube’, onda su u tom trenutku važne osobe uz njih, osobe od povjerenja, kao što je njihova pratnja – koja također mora znati dati potporu, i naravno osobe od struke – primalja i liječnik, rekla je primalja Slobodka Arsova Čuturilo.

Smatrate li da porod može biti lijep? Poslušajte što o tome kaže primalja Slobodka Arsova Čuturilo u video isječku online tečaja Miran porod  Može li porod biti lijep?

 

Primalja Slobodka Arsova Čuturilo