Kada trudnički tečajevi nisu od pomoći u rađaonici?

15.07.2022 / V. Kapeloto

Žene se nađu u nepoznatom okruženju, i ako se ne okrenu sebi, ni ne znaju kako to učiniti, počinju se osjećati loše, veli primalja Slobodka Arsova Čuturilo

Velik broj žena porod doživljava kao traumatsko i nelagodno iskustvo iako su se za porod pripremale putem različitih edukacija. Trudnički tečajevi, vele neke trudnice, nisu im bili od pomoći.  Zašto je tome tako pitali smo primalju Slobodku Arsovu Čuturilo, voditeljicu online video tečaja Miran porod na platformi Abilissima.

Naime, fokus u pripremama za porod danas je usmjeren na bol i kako tu bol smanjiti ili je u potpunosti eliminirati. Puno manje se govori o tome kako da žena aktivno sudjeluje u svom porodu i da zna kako pomoći sama sebi i svojoj bebi da porod završi najbolje i najlakše za oboje.

– Prije svega učim žene kako da pomognu sebi, to je je najvažnije, veli primalja Slobodka te nastavlja.

– Da zaista, dosta žena koje dođu roditi kažu nam da su spremne, da su pohađale trudničke tečajeve, vele da znaju dosta o porodu. I onda se nađu u okruženju koje je za njih nepoznato, možda im ne odgovora i u većini slučajeva im nije po volji.

Zašto? Zato što ne poznaju osoblje koje se kreće oko njih i u nekom trenutku se počinju osjećati loše. Tada i porod može krenuti u sasvim nekom drugom smjeru, veli primalja s ogromnim iskustvom u rađaonici.

– Zato trudnice u video tečaju Miran porod učim da se okrenu sebi, da vjeruju u sebe i da nauče da je tijelo stvoreno da rodi. Učim ih da porod nije neljudski, strašan čin koje one ne mogu savladati, iako im se u tom trenutku čini da je to nemoguće, da im nema pomoći. Upravo zbog toga je bitno da tada budu okrenute sebi, da znaju kako će to učiniti i da vjeruju da će porod dobro završiti za njih i njihovu bebu.

Ako se izgube, onda su u tom trenutku važne osobe uz njih, osobe od povjerenja, kao što je njihova pratnja – koja također mora znati dati potporu, i naravno osobe od struke – primalja i liječnik, rekla je primalja Slobodka Arsova Čuturilo.

Poslušajte primalju Slobodku o tome – Može li porod biti lijep?

 

Primalja Slobodka Arsova Čuturilo