Kao nikad dosad – snagu za porod valja potražiti u sebi!

11.10.2020 / Mamatataja

Za dolazak bebe žene pripreme baš sve. No koliko trudnica sebe pripremi za porod, koliko ih snagu da rodi potraži u sebi samima?

Ovo je sigurno jedno od najbremenitijih razdoblja za rađanje. Zbog covida-19 najveći broj rodilišta ne dopušta pratnju pri porodu, a tamo gdje je to dozvoljeno pitanje je do kada će tako biti. Ženama preostaje da možda najintenzivnije iskustvo koje će doživjeti u svom životu prolaze same. Mogu se tek nadati da će biti okružene toplim medicinskim osobljem.

Preostaje im da porod iznesu svojim vlastitim snagama, snagom svoga tijela, ali još i više svojim mentalnim i emocionalnim snagama. Vlastitu moć koju su ranije otpuštale od sebe i oslanjale se na svoju pratnju, a potom i na primalje i liječnike, žene sada moraju sačuvati u sebi. Svi oni su tu da pomognu, primalje da daju upute i podršku, ginekolozi da ulete ako zatreba, ‘za ne daj bože’, ali porod iznosi žena sama, snagom svog tijela, uma i srca, zajedno sa svojim djetetom.

Psihološka i mentalna priprema

Da bi to mogle potrebna je priprema, psihološka i mentalna, koju žene često zanemaruju. Porod traje određen broj sati, no sjećanja na porod traju čitav život. Bilo bi dobro da to žene osvijeste i da se za porod pripreme. Ne samo da znaju o fazama poroda ili da se zamaraju minutama koje moraju proći između trudova da bi krenule u rađaonicu, već da rade na svom osnaživanju.

Za dolazak bebe žene pripreme baš sve. Odabrat će sjajnu opremu za dijete, mjesecima će razmišljati o kolicima koja će kupiti, kakvu boju će odabrati, koliko će tutica trebati, hoće li ova kapica biti prevelika ili premala, i još mnogo toga. No koliko se trudnica uistinu okrene sebi, svom tijelu i svom unutrašnjem svijetu, a što je toliko važno da bi se porod što lakše iznio (bez obzira radilo se o porodu uz lijekove za ublažavanje bolova ili o porodu bez medikamenata)!?

Dugogodišnja primalja Slobodka Arsova Čuturilo smatra da je vjera žene u svoje tijelo i povezanost sa svojim tijelom, posebno onim intimnim dijelom, ključna da porod nesmetano teče. Unutarnje blokade koje žene imaju isplivaju van upravo u bremenitim trenucima poroda, a porod se onda pretvara u ružno iskustvo koje žene nose cijeli život.

 

Iz online tečaja Miran porod.

Video tečaj Miran porod

Primalja Slobodka Arsova Čuturilo trudnice priprema za – miran porod. Prenosi im znanje o porodu i kako on teče te podučava kako da se tijekom poroda okrenu sebi i oslone na svoje unutrašnje snage, i na taj se način suoče sa svime što porod donosi – ponajviše sa strahom, neizvjesnošću, i bolovima naravno. Uči ih da snagu da rode pronađu u sebi. Cilj je da žena iz poroda izađe zadovoljna i osnažena, a ne ranjena i povrijeđena. Da snagu koju je osjetila i osvijestila rađajući iskoristi kasnije za sve što joj život bude donosio.

Online video tečaj Miran porod, koji uključuje i video tečaj o kretanju i položajima za lakši porod, moguće je pratiti na platformi Abilissima.com. Gotovo dva i pol sata inspirirajućeg video sadržaja, snimljenog u kvalitetnoj video produkciji, trudnice mogu gledati nebrojeno puno puta. Pristupom tečaju dobiva se mogućnost ulaska u zatvorenu Facebook grupu u kojoj na pitanja odgovora primalja Slobodka Arsova Čuturilo.