Kretanje i položaji za lakši porod

11.11.2020 / Mamatataja

Dobro je da trudnica počinje zauzimati određene položaje već od 37. tjedna trudnoće, prvenstveno kako bi navikla svoje tijelo da ih spontano primjenjuje i zauzima kad za to dođe vrijeme

Porod je duboko emocionalni proces i treba se za njega psihološki i mentalno pripremiti. To zapravo ne bi smjela propustiti ni jedna trudnica.

Jedan dio pripreme za porod predstavlja i znanje o važnosti kretanja i položaja koji se preporučaju zauzimati od trenutka kada se počinju javljati prvi trudovi pa do onih snažnijih, odnosno samog izgona.

Kretanjem pomažete sebi i djetetu

Kretanje i zauzimanje odrđenih položaja (a ne samo ležanje) pomoći će ženi da lakše podnese porod, ali i da porod kraće traje.

Poznavanjem samog procesa spuštanja djeteta kroz porođajni kanal, porod postaje mnogo jasniji. Trudnica shvaća kako će kretanjem i određenim položajima olakšati sebi, a svom djetetu pomoći da lakše nađe put za van.

– Kako mami nije lako za vrijeme poroda, tako ni djetetu nije lako i treba učiniti sve da mu pomognemo, reći će iskusna primalja Slobodka Arsova Čuturilo, koja u rađaonici svakodnevno pomaže ženama, hrabi ih, diše s njima, na koncu i porađa. Ona ističe da je priprema za porod više nego važna, a poznavanje položaja onaj dodatni kotačić koji može čudo napraviti.

Dobro je da trudnica počinje zauzimati određene položaje već od 37. tjedna trudnoće, prvenstveno kako bi navikla svoje tijelo da ih spontano primjenjuje kad za to dođe vrijeme.

Položaji za rađanje

Na koji način kretanjem i zauzimanjem položaja prolaziti kroz sve faze poroda primalja Slobodka Arsova Čuturilo upoznaje trudnice u online video tečaju Kretanje i položaji za lakši porod na platformi abilissima.com.  Tečaj je izuzetno poučan i slikovit jer primalja Slobodka sve položaje pokazuje na trudnici u 40. tjednu trudnoće.  Također, podučava u kojim sve položajima žena može roditi.

Video tečaj Kretanje i položaji za lakši porod dostupan je samostalno, ali i kao dio cjelokupnog video tečaja Miran porod.

Miran porod  sveobuhvatan je tečaj pripreme za porod u kojem primalja Slobodka Arsova Čuturilo trudnici daje potrebna znanja o procesu rađanja, ulozi prirodnih hormona, odnosno hormona koji se dobivaju lijekovima. Između ostaloga, savjetuje kako prolaziti kroz trudove, kako disati te na koji se način da suočiti sa strahom i nemirom, kao i samom boli pri porodu.