Miran porod – saznaj kako

12.12.2020 / Mamatataja

Da bismo ostvarili miran, osnažujući porod valja se pripremiti. Žena tada uspijeva biti okrenuta sebi i svojoj bebi, čak i onda kada porod ne ide onako kako je zamišljala, veli primalja Slobodka Arsova Čuturilo

Porod koji će ići dobro i mirno, nekim svojim prirodnim putem, bez dugotrajnog mučenja i boli – pored rođenja zdrave bebe, najveća je želja svake trudnice. Porod je to koji će ženu osnažiti i ostati joj u dobrom sjećanju, neće joj ostaviti negativne osjećaje i u budućnosti je sputavati.

Kako se pripremiti i ostvariti takav miran porod, okrenuti se sebi i svojoj bebi? Kako učiniti da porodom ojačamo svoje samopouzdanje i nakon svega još snažnije krenemo u život? Kako da prolazimo kroz porod, vjerujući da mi to možemo – koliko god porod na koncu vremenski trajao i u kojem god smjeru krenuo – obično drugačijem od onoga što smo zamišljali?

Pitanja su to na koja odgovora Slobodka Arsova Čuturilo, primalja s ogromnim iskustvom, koja svojim online tečajom Miran porod na platformi Abilissima iz prve ruke trudnicama približava i dočarava ono što ih očekuje i što mogu očekivati na porodu, upravo kako bi ih pripremila za ispunjujuće i mirno iskustvo poroda. Tečaj je snimljen u obliku videa koji traje više od dva sata, podjeljen u 19 lekcija, i može se gledati kad god se želi i koliko puta se želi.

Želja joj je, veli primalja Slobodka, inače prvostupnica primaljstva, zaposlena u rodilištu pulske Opće bolnice, ukloniti trudnicama strah od poroda i rađaonice, strah od trudova i cijelog procesa rađanja. Želja joj je trudnicama ojačati vjeru u sebe i svoje tijelo. Podučiti ih važnosti disanja na porodu, osvijestiti snagu njihova stava, snagu emocija i kontrole u ne-kontroli čina kakav je porod.

Snaga za daljnji život

Žene moraju biti svjesne da na porodu imaju pravo na – nježnost, podršku, smirenost, ljubav, radost… No, isto tako, važno je shvatiti da je za to potrebna fizička, mentalna i duhovna priprema, objašanjava primalja Slobodka.

– Porod je zapravo jedna velika emocija koju nosimo dalje kroz život, i zato je treba osvijestiti i pripremiti se za nju. Ja vam upravo želim prenijetu tu emociju. No, vrlo često, zbog blokirajućeg straha od poroda žene ne znaju što mogu očekivati, ne vjeruju u sebe i u svoje tijelo, pa onda ni emocije s poroda nisu onakve kakve bi mogle i trebale biti, pojašnjava primalja.

Iako su današnja covid-vremena najbremenitija za rađanje, primalja Slobodka potiče žene da i dalje teže ostvariti taj ispunjujući doživljaj poroda. Možda trudnicama to u ovom trenutku nije najednostavnije za shvatiti, a niti primarno – jer su okružene mnogim drugim poticajima koje im odvlače pažnju – no proći kroz porod oslanjajući se na sebe i svoje vlastite snage, bez obzira u kojem smjeru porod išao, vrlo je bitno za dobar unutarnji osjećaj za daljnji život. Šteta je to ne osvijestiti, onda i iskoristiti. Već odmah iza poroda slijede napori koji mnogima znaju biti bremeniti – kao što je dojenje, svakodnevica s bebeom, odnos sa suprugom i partnerom. Kad žena osnažena izađe iz poroda, onda lakše prolazi i kroz tu novu svakodnevicu.

Tečaj kao poklon bon 🙂

Online tečaj Miran porod sveobuhvatna je priprema za porod. Kako disati, na koji način lakše prolaziti kroz trudove, kakve položaje zauzimati, odakle crpiti snagu – samo su pojedini dijelovi tečaja. Detaljno o svim lekcijama možete pročitati na stranici tečaja.

Odsad je video trudnički tečaj moguće pokloniti putem Premium bona i Basic bona. Trudnica na mail dobiva link s osobnom porukom te bonom kupuje tečaj Miran porod ili tečaj Kretanje i položaji za lakši porod.

Jedna od 19 lekcija Mirnog poroda je i Disanje. Naime, disanje je izuzetno važno da bi kroz porod lakše prolazili. Ovdje prenosimo neke iznimno važne poruke primalje Slobodke u vezi s disanjem na porodu. 🙂

Disanje

‘Disanje je vrlo važno za miran porod. Disanjem opuštate mišiće, fokusirate se na sebe, svoju unutrašnjost, a ne na ono što se događa oko vas. Na to i tako ne možete utjecati.

Kako ćete to najbolje napraviti?

Zatvorite oči. Udahnite duboko na nos, zadržite malo dah i polako ispuhujete zrak na usta.

Ako vam je lakše udisati i izdisati na nos, isto je u redu. Važno je zadržati fokus na disanju i kontroli mišića.

Vrlo važan mišić u porodu je mišić guze, čmarni mišić, tj. analni sfinkter. To je kružni mišić, sličan mišićima u vagini. Ako uspijete opustiti taj mišić, uspjet ćete opustiti i mišiće u vagini i donjoj zdjelici. Na taj način beba će lakše kliziti prema van.

Ovakvo disanje poželjno je prakticirati i učiti tijekom trudnoće pa ono na porodu dođe kao nekakva automatska radnja. Već poznaješ sebe i jednostavno počneš tako disati. Lagano i opušteno.

Možda će vam ovakvu tehniku pokazati i primalje u rađaonici, a možda i neku drugu. Možete pokušati i na drugi način. No važno je da na koncu dišete onako kako vama najviše odgovara. Slobodno to recite na porodu, na to imete pravo’, veli u online tečaju Miran porod primalja Slobodka Arsova.

Primalja Slobodka Arsova Čuturilo u video tečaju Miran porod