Miran porod: Treći dio – osnaživanje

21.12.2018 / Mamatataja

Kako se pripremiti i ostvariti miran porod i okrenuti se sebi i svojoj bebi, čak i onda kad porod ne ide onako kako smo to zamišljali, ispričat će i podučiti iskusna primalja Slobodka Arsova, u tri nastavka

Miran porod – prvi dio

Miran porod – drugi dio

Vodenjak može puknuti i ne mora, nastavlja primalja Slobodka Arsova s osnaživanjem trudnica za mirni porod.

Nakon bušenja vodenjaka budite pripravne na jače trudove. Stavite si ruke na trbuh, osjećajte svoje trudove. Kad dođe trud, dišite duboko, zatvorite oči, okrenite se svojoj bebi, navijajte za nju, pričajte s njom. Zaboravit ćete na tu bol. Tu ste da biste što prije vidjeli svoju bebicu.

Bušenjem vodenjaka dolazi do izravnog kontakta između bebine glavice i vaše sluznice i zato je bol veća. Osobno sam to doživjela sa svojom trudnoćom. Bila sam potpuno otvorena. Dok nisam došla u rađonicu, trudovi su bili jako podnošljivi, prodisavala sam, čak sam razgovarala za vrijeme truda. Tada su mi probušili vodenjak, a da me nisu pitali. Došlo je do snažnih trudova koji su bili puno eksplozivniji i jače su se osjećali.

Više o prokidanju vodenjaka možete pročitati u tekstu Zašto izbjeći namjerno bušenje vodenjaka?

Podrška

Podrška je jako važna u tim trenucima, kad ne znaš što će ti se sljedeće dogoditi, jer nisi sebe upoznao, niti se našao u ovakvoj situaciji. Toga te strah i teško se onda opustiti.

I inducirani porod može biti lijep porod. Psihička priprema je jako važna, kao i partnerova podrška ili podrška nekog drugoga tko vam je jako drag. No možda je i najvažnija podrška koju ćete same sebi pružiti. Ponesite si na porod nešto što je vama drago, neki prijelazni objekt, poput djeteta u vrtiću. Bit će vam lakše. Sjećam se trudnice koja je ponijela teglu Nutele. Da, dozvolili smo joj… Bilo je to negdje usred noći… Još nosim tu sliku u sjećanju. 🙂

Radite za sebe, već sada dok ste trudne. I kad dođe trenutak poroda, ne ispuštajte iz ruku sve što ste naučili. Pomoći će vam.

Okrenite se sebi

Porod je zapravo jedna velika emocija koju dalje nosimo kroz život i zato je treba osvijestiti i pripremiti se za nju. Onako kako ste se osjećali kroz porod, obično se nastavlja u odnosu prema djetetu kroz cijeli život.

Za porod vam ne treba ništa drugo osim vas same i vašeg djeteta. Ne brinite se gdje ste, u predrađaonici ili u rađaonici. Pokušajte barem donekle postići tu razinu svijesti da se možete okrenuti sebi, da vas ništa ne ometa, da možete pratiti kretanje bebe, pratiti svoje tijelo i trud. Žene koje u tome u potpunosti uspiju, mogu na koncu bebu dočekati svojim rukama. Njima ne treba ni primalja. To ste već vjerojatno vidjeli…

Ostvarite sebe kroz porod

Žene danas imaju jedan ili dva poroda u životu i zbog toga ih treba poticati da budu svjesne svog poroda i svjesne sebe. Treba ih poticati da shvate koliko su snažne i koliko je njihovo tijelo stvoreno za porod. Porod je proces!

Cilj je ostvariti sebe kroz porod. Nije cilj imati porod kakav želimo. Jer, uglavnom nikad ne ide baš onako kako bismo željeli. Situacije koje ti se otvore i nametnu u tom trenutku valja naučiti prihvatiti i onda sama sebi budeš wow jer si to odlično odradila. Zašto ne biste imali sjajna sjećanja na svoj porod!?

Da, u drugom porodu obično ide lakše. Na koncu, tijelo je zapamtilo proces. Ako pak nešto zapne na što ne možete utjecati ni disanjem ni kretanjem, i to je u redu. Zato jeste u rodilištu, da vam se pomogne. U svakom slučaju će biti u redu!

Usmjerite misli

Što manje razmišljajte na način Što ako bude ovako ili onako? Pokušajte takvo razmišljanje svesti na što manju moguću mjeru. Više razmišljajte o djetetu, kako ono izgleda, kako reagira, kako vas udara kad se okrenete na jednu, pa na drugu stranu, kako reagira kad jedete određenu hranu, kad se svađate s nekim, kad ste nervozni… Osjećate li razliku kad razmišljate drugačije? Tako je i u trudovima.

Neke žene ne žele ništa osjećati. Kad dođu u rađaonicu kažu: ‘Dajte mi epiduralnu, ne želim osjećati baš ništa!’ I to je u redu, ako ste takvog stava. No to nije baš najbolje za bebu, jer djeca trebaju postepenost, a porod je proces koji i njih priprema za život na zraku, da mogu disati plućima, da mogu jesti, vršiti nuždu. Carskim rezom i epiduralnom anestezijom oni budu zakinuti za taj postupni izlazak van. Za to trebaju vaš trud i vašu muku.

Fokusirajte se na sebe i bebu

Teško je roditi, ali moguće je u toj težini osjećati se snažno i dobro. Zašto? Zato što si to željela i zato što ćeš dobiti biće koje ćeš voljeti čitav život. To iskustvo koje ćeš dijeliti s tvojim djetetom tolike godine je neprocjenjivo. Vrtite si to u glavi. Ima razloga zašto se sva ta ‘težina’ događa.

Ako vam je jako bolno i ne možete se više nositi s tom boli zatražite – promjenu položaja, sredstvo protiv bolova ili epiduralnu anesteziju. Na koncu, nije to ništa loše. I ne okrivljujte se radi toga.

Najvažnije je prepustiti se. Laganim dubokim disanjem, fokusiranjem na sebe iznutra, vizualiziranjem bebe. Udahnite duboko na nos, zadržite malo dah i polako ispuhujete zrak na usta, može i na nos. Neka vas partner masira ili radi što je vama ugodno. Ničega vas ne treba biti sram. Stavite uvijek sebe na prvo mjesto. Vi ste glavni. Beba vodi porod, a vi ste tu da joj pomognete da izađe van.

Porod na koljenima i laktovima

Mnoge sam žene porodila u položaju na koljenima i laktovima. Neke nisu ni bile svjesne da su se u tom trenu porodile.

Naime, porod na koljenima i laktovima je manje bolan. Ako rađate prvi puta i dogodi vam se da ste dovoljno otvoreni, a beba se ne spušta, onda je ovaj položaj jako dobar. Možete i čučnuti, osjećat ćete bebu kad se spušta. Tada se osjeća pritisak na čmar, za kojeg smo rekli da ga treba opustiti, a u tim trenucima to je najteže. To je već sam izgon, i tijelo će vam samo raditi napone. Tada je dobro mijenjati položaje.

Inače, u rađaonici su dvije primalje, jedna čeka dijete dolje i komunicira s vama, pita vas i govori vam. Druga joj asistira. Liječnik mora biti zakonski prisutan na svakom porodu i stoji sa strane. Liječnici s dobrim filingom, kad vide da je rodilja uspostavila dobar kontakt s primaljama, ni ne ulaze u rađaonicu da ne bi omeli proces.

Kad glavica bebe pritišće na donji dio mišića dna zdjelice stvara se tzv. vatreni prsten, što možete osjetiti kao jako peckanje. Ginekolozi tada obično predlažu rezati epiziotomiju. No taj trenutak se može prodisati. Ako beba sama gura van, samo se prepustite.

Trudnice me često pitaju hoće li moći same prepoznati trenutak kad će roditi. Može se, svakako. Osjećate jak pritisak na guzu. Imaš osjećaj da ćeš imati stolicu. Ne vidi se još glavica, ali je dolje sve jako napeto. Trbuh se malo spusti, pita te da se spustiš… Ima naravno situacija kad svi oko žene znaju da će roditi, a ona sama to ne zna. Takav porod nije baš dobar porod.

Zadnji trenuci napona

U tim zadnjim trenucima napona događa se pravi miks hormona u tijelu. Ne vjeruješ što ti se događa s tijelom. Neke žene tada počinju lagano padati u paniku. Tada je bitan taj netko pored tebe koji će te primiriti i reći da je sve u redu. Reći ti Opusti se, prepusti, nek samo ide! Neće se ništa loše dogoditi! U tim trenucima glavom ti prolaze misli poput Gotova sam! Ma nema me više… Misli vrlo blizu tome da ćeš umrijeti. Želiš odustati, ne sudjelovati u tome… i onda glavica izađe van! 🙂

Vi to možete! 🙂

Žene su fascinantna stvorenja i dobrom komunikacijom s primaljom u porodu svaka žena ima šansu lijepo roditi.

Osjećajte sebe. Povežete se sa sobom. Pratite dijete, bol, trudove i svoje disanje. Pružite potporu sama sebi i vjerujte da ćete svaku situaciju moći dobro prihvatiti i odraditi. Razmišljajte na taj način već sada. Ja to hoću. Ja to želim. Jedva čekam vidjeti to dijete! Važna je emocija koju imate prema osobi koja je uz vas u rađaonici. Ne mora to biti otac djeteta. Ta osoba je tamo da vam prenese sigurnost, da vam pruži podršku.

Učite voljeti sebe, učite voljeti svoje tijelo. Sve će vam to pomoći da volite i svoj porod. Jer koliko volite sebe i svoje tijelo, toliko ćete voljeti i svoj porod. Osvješćujte svoju unutarnju snagu, snagu svog stava i ljubav koju nosite u sebi. Sve to svjesno ponesite sa sobom na porod.

Osvješćujte ono što u vama postoji. Pomoći će vam da razbijete strah. Jer, ne zaboravite, porod je jedna velika emocija.

I dišite duboko i polako, već sada…

 

Više o prvim trenucima nakon poroda možete pročitati u tekstovima:

Pupčana vrpca presijeca se tek nakon završetka pulsacije

Prvi plač: zaplaču li sve bebe čim se rode?

O trenucima nakon poroda iz prve ruke

 

primalja Slobodka Arsova