Mogu li se klistir i brijanje izbjeći?

15.09.2017 / Piše V. K.

Prema riječima primalje Slobodke Arsove, brijanje i klistir prije poroda nisu obavezne radnje i svaka trudnica ih može odbiti ili pak obaviti kod kuće

Klistir i brijanje pubične zone prije poroda u domaćim se rodilištima još uvijek rutinski obavljaju, iako je zapravo riječ o zastarijelim postupcima, napuštenima u mnogim zemljama. K tome, davanje klistira, kao i brijanje kod nemalog broja žena izaziva veliku nelagodu koja ih neposredno prije poroda još više opterećuje, toliko da to nose kao negativnu emociju i godinama kasnije.

Pokušajte sami

Ipak, prema riječima primalje Slobodke Arsove, koja kao visoko educirana primalja u pulskom rodilištu zastupa i promiče što je moguće prirodniji pristup porodu, brijanje i klistir nisu obavezne radnje i svaka trudnica ih može odbiti ili pak (pokušati) obaviti kod kuće prije dolaska u rodilište.

– Ako se odlučite obrijati kod kuće, najbolje bi bilo da vam netko pomogne. Kada pak krenu trudovi, a vi ste dovoljno strpljivi da ih jedno vrijeme prodisavate kod kuće, primijetit ćete da za vrijeme truda imate nagon na stolicu. Pokušajte to iskoristiti i ići na wc. Ako uspijete dobro, ako ne uspijete isto dobro, umiruje primalja Slobodka.

Na porodu ne smije postojati nelagoda

– Ukoliko niste imali stolicu nekoliko dana, što se u trudnoći zna dogoditi, ne bi bilo loše da se donji dio crijeva ipak isprazni, da ne bude nelagodno tijekom trudova i dok beba izlazi. Tada, naime, zna izaći stolica, što nama babicama ne smeta. Međutim, zna se dogoditi da žene osjete nelagodu, a kod poroda ni jedna nelagoda koja dolazi sa strane ne bi trebala postojati. U porodu moramo maknuti sve što vas smeta i sve što vas nervira kako biste se mogli opustiti i posvetiti svojim trudovima te zajedno sa svojom pratnjom dočekati bebu, rekla je ova prvostupnica primaljstva.

Zagovornici davanja klistira upravo mogućnost zaraze bakterijama tek rođene bebe navode kao glavni razlog obavljanja ovog postupka, što pobornici prirodnog poroda odbacuju.