Može li masaža međice prije poroda biti od pomoći?

16.10.2018 / Piše V. K.

Masaža međice svakako neće odmoći, no dobrobit će se možda više ogledati u postizanju veće psihičke spremnosti trudnice za porod, rekla je primalja Slobodka Arsova

Može li se masažom međice pri kraju trudnoće poboljšati njena elastičnost i time izbjeći moguće pucanje tkiva, odnosno potreba za epiziotomijom, bilo je pitanje trudnice upućeno primalji Slobodki Arsovi na jednoj od radionica o porodu.

Puno ovisi o kakvoći tkiva

Na tržištu i u slobodnoj prodaji postoje preparati, uglavnom napravljeni od više vrsta ulja (prije svega bademovog), kojima se preporučuje masirati međicu (perineum), dakle tkivo između vaginalnog i analnog otvora, i na taj način smanjiti mogućnost traume ovog dijela prilikom izlaska bebice, odnosno bolnog i dužeg oporavka trudnice.

Prema riječima primalje Arsove, masaža međice svakako neće odmoći, no dobrobit će se možda više ogledati u postizanju veće psihičke spremnosti trudnice za porod.

– To svakako ne može biti loše. No ako je tkivo međice samo po sebi tvrdo i nerastezljivo ni masaža neće puno pomoći, rekla je primalja. Dodala je da će masirajući međicu žene barem postati svjesnije ovog dijela svoga tijela, što u porodu može samo pomoći. Na koncu, i same studije u kojima su sudjelovale trudnice, pokazale su blagu statističku prednost u korist manje slučajeva traume međice, ukoliko se ona masira prije poroda.

Masirati nakon 34. tjedna

Važno je napomenuti da s masažom međice nikako ne treba početi prije 34 tjedna trudnoće, a savjetuje se i konzultiranje s ginekologom. Inače, masaža međice izvodi se određenim pokretima prstiju koji se stavljaju 3 do 4 centimetra duboku u vaginu.

Treba reći i da se epiziotomija, koja je nekad bila rutinski zahvat u hrvatskim rodilištima, posebno kod prvorotkinja, u posljednje vrijeme sve manje primjenjuje.