Namjerno bušenje vodenjaka: Zašto ga izbjeći?

07.11.2018 / Piše V. K.

Primalja Slobodka Arsova savjetovala je ženama porod bez namjernog bušenja vodenjaka. Trudovi su tada podnošljivi. Bušenjem vodenjaka dolazi do snažnih trudova koji su puno eksploziviji i jače se osjećaju.

– Ako se porod dobro odvija i sve je u redu, nema potrebe za namjernim bušenjem, odnosno prokidanjem vodenjaka. Vodenjak se buši samo ako se želi ubrzati porod. Traju li trudovi dugo i liječnici smatraju da bi se porod trebao ubrzati, onda se dogovaraju s trudnicom. Ako trudnica pristane, vodenjak se buši. Trudovi se time pojačaju i beba brže sklizne van, rekla je primalja Slobodka Arsova, govoreći trudnicama na jednoj od radionica pripreme za porod udruge Primalja i obitelj.

Brže – bolnije, sporije – laganije

Treba znati, pojasnila je, da ubrzanje poroda namjernim prokidanjem vodenjaka znači i bolniji porod jer dolazi do izravnog kontakta između glavice djeteta i ženine sluznice.

– Sporije znači i laganije. Imate se vremena prilagođavati svakom trudu, prodisavati ga. Osobno nisam za izlaganje trudnice ni jedom lijeku u fiziološkoj trudnoći, pa ni bušenju vodenjaka, jer time ometamo fiziološki proces. Zamašnjak spontanih trudova zna se prekinuti davanjem nekih lijekova, pa se dogodi da trudovi stanu, nakon čega se automatski ide na drip da bi se trudovi pojačali, i onda dolazi do više priča… Ako su otkucaji bebinog srca dobri, vi možete prodisavati trudove, imate strpljenja da vodenjak pukne spontano, zašto porod ne bi potrajao i deset sati, rekla je primalja.

Tko odlučuje?

Trudnice su tražile dodatnu potvrdu odlučuju li baš one o bušenju vodenjaka.

– Da, uvijek vi! Iako će vam primalja i liječnici reći zašto oni predlažu bušenje vodenjaka, moguće i zbog nekih rizika. Na, koncu, možda trudnica osjeća da više ne može i nema snage podnositi trudove još satima, pa prihvati bušenje vodenjaka da bi sve krenulo brže, kazala je, napominjući i da su žene u trudovima vrlo sugestibilne.

Krhki i tvrđi vodenjaci

Vodenjak može puknuti tijekom poroda, ali i ne mora. To će ovisiti o kakvoći opne vodenjaka. Naime, nemaju sve žene iste vodenjake. Postoje fantastične snimke koje pokazuju kako to izgleda kada se dijete rodi u vodenjaku. Opna takvog vodenjaka je tvrda. S druge strane, postoje vodenjaci s krhkim opnama pa oni i lakše prsnu.

Primalja Slobodka Arsova savjetovala je ženama porod bez nasilnog bušenja vodenjaka. Trudovi su tada podnošljivi. Bušenjem vodenjaka dolazi do snažnih trudova koji su puno eksplozivniji i jače se osjećaju, no to nisu i jedini rizici ove učestale intervencije tijekom porođaja u domaćim rodilištima.

 Primalja Slobodka Arsova