Online trudnički tečaj Miran porod

12.12.2020 / Mamatataja

Da bismo ostvarili miran, osnažujući porod valja se pripremiti. Žena tada uspijeva biti okrenuta sebi i svojoj bebi, čak i onda kada porod ne ide onako kako je zamišljala, veli primalja Slobodka Arsova Čuturilo u online tečaju Miran porod

Porod koji će ići dobro i mirno, nekim svojim prirodnim putem, bez dugotrajnog mučenja i boli – pored rođenja zdrave bebe, najveća je želja svake trudnice. Porod je to koji će ženu osnažiti i ostati joj u dobrom sjećanju, neće joj ostaviti negativne osjećaje i u budućnosti je sputavati. Online trudnički tečaj Miran porod na platformi Abilissima.com rađen je upravo s tim ciljem.

Kako se pripremiti i ostvariti takav miran porod, okrenuti se sebi i svojoj bebi? Kako učiniti da porodom ojačamo svoje samopouzdanje i nakon svega još snažnije krenemo u život? Kako da prolazimo kroz porod, vjerujući da mi to možemo – koliko god porod na koncu vremenski trajao i u kojem god smjeru krenuo – obično drugačijem od onoga što smo zamišljali?

Pitanja su to na koja odgovora Slobodka Arsova Čuturilo, primalja s ogromnim iskustvom, koja svojim online tečajom Miran porod iz prve ruke trudnicama približava i dočarava ono što ih očekuje i što mogu očekivati na porodu, upravo kako bi ih pripremila za ispunjujuće i mirno iskustvo poroda. Tečaj je snimljen u obliku videa koji traje više od dva sata, podjeljen u 19 lekcija, i može se gledati kad god se želi i koliko puta se želi.

Želja joj je, veli primalja Slobodka, inače prvostupnica primaljstva, zaposlena u rodilištu pulske Opće bolnice, ukloniti trudnicama strah od poroda i rađaonice, strah od trudova i cijelog procesa rađanja. Želja joj je trudnicama ojačati vjeru u sebe i svoje tijelo. Podučiti ih važnosti disanja na porodu, osvijestiti snagu njihova stava, snagu emocija i kontrole u ne-kontroli čina kakav je porod.

Snaga za daljnji život

Žene moraju biti svjesne da na porodu imaju pravo na – nježnost, podršku, smirenost, ljubav, radost… No, isto tako, važno je shvatiti da je za to potrebna fizička, mentalna i duhovna priprema, objašanjava primalja Slobodka.

– Porod je zapravo jedna velika emocija koju nosimo dalje kroz život, i zato je treba osvijestiti i pripremiti se za nju. Ja vam upravo želim prenijetu tu emociju. No, vrlo često, zbog blokirajućeg straha od poroda žene ne znaju što mogu očekivati, ne vjeruju u sebe i u svoje tijelo, pa onda ni emocije s poroda nisu onakve kakve bi mogle i trebale biti, pojašnjava primalja.

Iako su današnja covid-vremena najbremenitija za rađanje, primalja Slobodka potiče žene da i dalje teže ostvariti taj ispunjujući doživljaj poroda. Možda trudnicama to u ovom trenutku nije najednostavnije za shvatiti, a niti primarno – jer su okružene mnogim drugim poticajima koje im odvlače pažnju – no proći kroz porod oslanjajući se na sebe i svoje vlastite snage, bez obzira u kojem smjeru porod išao, vrlo je bitno za dobar unutarnji osjećaj za daljnji život. Šteta je to ne osvijestiti, onda i iskoristiti. Već odmah iza poroda slijede napori koji mnogima znaju biti bremeniti – kao što je dojenje, svakodnevica s bebeom, odnos sa suprugom i partnerom. Kad žena osnažena izađe iz poroda, onda lakše prolazi i kroz tu novu svakodnevicu.

Tečaj kao poklon bon

Online trudnički tečaj Miran porod sveobuhvatna je priprema za porod. Kako disati, na koji način lakše prolaziti kroz trudove, kakve položaje zauzimati, odakle crpiti snagu – samo su pojedini dijelovi tečaja. Detaljno o svim lekcijama možete pročitati na stranici tečaja.

Odsad je video trudnički tečaj moguće pokloniti putem Premium bona i Basic bona. Trudnica na mail dobiva link s osobnom porukom te bonom kupuje online trudnički tečaj Miran porod ili tečaj Kretanje i položaji za lakši porod.

Jedna od 19 lekcija Mirnog poroda je i Disanje. Naime, disanje je izuzetno važno da bi kroz porod lakše prolazili. Ovdje prenosimo neke iznimno važne poruke primalje Slobodke u vezi s disanjem na porodu.

Disanje

‘Disanje je vrlo važno za miran porod. Disanjem opuštate mišiće, fokusirate se na sebe, svoju unutrašnjost, a ne na ono što se događa oko vas. Na to i tako ne možete utjecati.

Kako ćete to najbolje napraviti?

Zatvorite oči. Udahnite duboko na nos, zadržite malo dah i polako ispuhujete zrak na usta.

Ako vam je lakše udisati i izdisati na nos, isto je u redu. Važno je zadržati fokus na disanju i kontroli mišića.

Vrlo važan mišić u porodu je mišić guze, čmarni mišić, tj. analni sfinkter. To je kružni mišić, sličan mišićima u vagini. Ako uspijete opustiti taj mišić, uspjet ćete opustiti i mišiće u vagini i donjoj zdjelici. Na taj način beba će lakše kliziti prema van.

Ovakvo disanje poželjno je prakticirati i učiti tijekom trudnoće pa ono na porodu dođe kao nekakva automatska radnja. Već poznaješ sebe i jednostavno počneš tako disati. Lagano i opušteno.

Možda će vam ovakvu tehniku pokazati i primalje u rađaonici, a možda i neku drugu. Možete pokušati i na drugi način. No važno je da na koncu dišete onako kako vama najviše odgovara. Slobodno to recite na porodu, na to imete pravo’, veli u online tečaju Miran porod primalja Slobodka Arsova.

Primalja Slobodka Arsova Čuturilo u video tečaju Miran porod