Osjećaji u trudnoći tijekom tri tromjesečja

07.08.2018 / Piše V. K.

O osjećajima koji prate svaku trudnicu ovisno o tromjesečju trudnoće u kojem se nalazi govori psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Sara Reljica Kostić

Trudnoća je razdoblje u kojem ženu prožimaju najrazličitiji osjećaji. Riječ je o pravom vrtlogu emocija kroz koji trudnice više ili manje svjesno prolaze. Iako svaka žena doživljava i proživljava svoju trudnoću na poseban način, postoje ipak neke zajedničke odrednice koje se u emocionalom životu svake trudnice javljaju ovisno o tromjesečju trudnoće u kojem se nalazi. O njima govori psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Sara Reljica Kostić.

Prvo tromjesečje – uzbuđenje, radost, strah, pitanja

Prva tri mjeseca obilježit će uzbuđenje koje žena doživljava saznanjem da je trudna, ali i mješavina osjećaja straha, radosti, tjeskobe. Žene su preplavljene brojnim pitanjima. Je li ovo bio pravi trenutak? Kako će se ova trudnoća odraziti na moj život, na moj posao, na moje tijelo?  Kakav će sad biti naš partnerski odnos? Kada ću to reći?  Kome ću to reći? Hoću li to otkriti odmah ili kasnije?

Kod trudnica se u početku javlja osjetljivost, ranjivost, posebno prvih tjedana dok je trudnoća još nesigurna.

Ovo je posebno osjetljivo razdoblje za žene koje su imale neuspjele trudnoće jer uvijek postoji strah od ponovnog gubitka bebe, a tu su i sva sjećanja o prijašnjim iskustvima.

Drugo tromjesečje – privrženost prema nerođenom djetetu

Visoka osjetljivost iz prvog tromjesečja polako se umiruje pa se žena u drugom tromjesečju vrlo često osjeća odlično. U ovom razdoblju žena postaje snažno svjesna bebe koju nosi i tada se aktiviraju teme djetinjstva, odnosa s vlastitim roditeljima. Trudnica se ponovno zbližava s majkom ili razmišlja da popravi taj odnos, ako on nije u redu. Izuzetno je važna podrška primarne obitelji. Ako te podrške nema žena se može osjećati usamljeno, izolirano, može nostiti tugu u sebi.

Trudnice promišljaju i o vrijednostima koje su djeci usađivale prijašnje generacije, bake, djedovi, none…

U ovoj centralnoj fazi počinje i prenatalna vezanost za bebu. Privrženost nerođenom djetetu najviše se pojačava kada žena osjeti prve pokrete svoje bebe. I tada se javlja odgovornost prema bebi. Razmišljamo, veli psihologinja, kako život koji živimo, naše ponašanje, naše emocije utječu na dijete koje nosimo. Kako utječe ono čime se hranimo i što unosimo u organizam…

Treće tromjesečje – ponovno osjetljivost te misli o novom putu

U zadnjem tromjesečju postajemo svjesni da smo na kraju puta i da više ništa neće biti kao prije. Razmišljanja se stalno vraćaju na konačnost, da nema nazad, da je novi put pred nama. Žena sve više razmišlja o porodu, javlja se strah od rađanja, i ponovno ona početna krhkost i osjetljivost. Ponovno ima potrebu za pažnjom i razumijevanjem svog partnera i okoline.

Neke žene se znaju povlačiti u sebe trežeći unutarnju snagu za ono što dolazi, dok druge, s nekom čežnjom da ništa više neće biti kao prije, hvataju zadnje trenutke svog dosadašnjeg načina života.

Rađamo li kao naše mame?

Dogodi se vrlo često, veli psihologinja, da smo kao žene snažno emocionalno zapetljane u svoju obiteljsku mrežu pa na psihološko-emocionalnoj razini ponavljamo načine poroda naših pretkinja.

– Ako neka žena ima majku ili baku koja je dugo rađala, teško je to izbiti iz glave, pa imamo osjećaj kao da se to i nama mora dogoditi. U principu, važno je tada razmišljati da ste vi jedinka i da imate pravo na individualni potencijal da odradite trudnoću i porod na vaš, vama svojstven način, poručila je.

Strah i anksioznost kao izvor snage

Cijelom razdoblju trudnoće svojstven je strah od nepoznatog, pogotovo ako je to prva trudnoća.

– Prvi put ste u tome i niste sigurni da znate što se događa sada, a kamoli što će se dogoditi. Strah od nepoznatog može aktivirati tjeskobu, razviti anksioznost i strepnju o tome može li se trudnoća iznijeti do kraja, i još mnogo drugih misli. No morate znati da anksioznost ima i svoju pozitivnu stranu. Ona aktivira vaše unutarnje resurse koji će vas osnažiti za porod i dolazak djeteta, rekla je Sara Reljica Kostić.

Još više o tome kako svaka trudnica doživljava trudnoću na svoj način te što sve utječe na emocije možete pročitati u tekstu:

Trudnoća kao vrtlog emocija: Što trudnice osjećaju i proživljavaju

Pripremiti se za porod moguće je odsad putem online tečaja Miran porod na platformi za učenje Abilissima.com. Ovaj video tečaj ženu priprema da kroz porod prođe što mirnije te da iz poroda izađe osnažena i zadovoljna.