‘Porod je kao tobogan!’

17.12.2020 / Mamatataja

Da bi došli do potrebnog koktela hormona koji će dovesti do prirodnih trudova potrebnih za porod, treba vam opuštena atmosfera. Ako nismo u ambijentu koji nas podržava, diže i oplemenjuje – ništa od toga. Trudovi mogu stati, posustati, veli primalja Slobodka Arsova Čuturilo

– Mene porod ponekad podjseća na tobogan. Popneš se gore, i onda si željan tog uzbuđenja, tog novog bića kojeg ćeš pratiti u životu, družiti se s njim. I onda se samo pustiš u nešto što ne znaš kako ćeš se osjećati ni na početku ni u sredini, a pogotovo na samom kraju. A to uzbuđenje te nekako nosi i drži kroz cijelu tu vožnju do kraja.

Veli to primalja Slobodka Arsova Čuturilo, koja porodu voli pristupati na prirodan način, s istančanim osjećajem za žensku energiju. (Iako je pravo svake žene da rodi kako želi, kaže ona.) Kao autorica i voditeljica online video tečaja Miran porod te Kretanje i položaji za lakši porod, koji su dostupni na platformi Abilissima, primalja Slobodka smatra da bi žene porod svakako trebale iskoristiti da iz njega izađu jače. Za to svakako treba malo edukacije, i psihičke pripreme.

 

Primalja Slobodka u video tečaju Miran porod

Evo što ona kaže kad je riječ o trudovima.

‘Kad trudovi počnu, hormoni se razliju po tijelu. Naš prirodni hormon oksitocin snažno se izlučuje prilikom trudova, ali i kad smo zaljubljeni, kod orgazma i kod dojenja. Zato se porod može povezati s nečim lijepim, uzbudljivim, s nečim što nam daje snage, životne energije.

Kako do pravih trudova?

No, da bi došli do tog koktela hormona koji će dovesti do prirodnih trudova potrebnih za porod, treba vam opuštena atmosfera. Ako nismo u ambijentu koji nas podržava, diže i oplemenjuje – ništa od toga. Trudovi mogu stati, posustati….

Trudove ne treba shvaćati neprijateljski, nešto što samo boli, nešto što će nam naškoditi. Istina, bol se osjeća za vrijeme truda, ali to je bol koja nam neće ništa nažao napraviti, nego će dovesti do ‘rezultata’ koji smo sami željeli, a to je da vidimo svoje dijete i da se s njim družimo cijeli život.

Trudovi imaju svoje faze. Najprije su to one famozne Braxton Hicksove kontrakcije, na koje, prema mom iskustvu, najbolje bi bilo ne obraćati pažnju, nego ih gotovo ignorirati (koliko se može :)). Tijelo se tada priprema, maternica se postavlja u poziciju da bolje može može pogurati bebu kroz porođajni kanal.

Dok pokušava ignorirati te početne trudove, za ženu je najbolje da vrijeme provodi u blagim aktivnostima koje su joj ugodne i u okruženju na koji je navikla. Dobro bi bilo da pred kraj trudnoće uvježbava kako se relaksirati – disanjem i zauzimanjem određenih položaja. To će joj pomoći da se, kad krenu početni trudovi, počne smisleno i voljno opuštati.

Ti pripremni trudovi znaju trajati dugo i biti iscrpljujući, no ako uspijemo kroz njih prolaziti na takav miran i smireni način, to će nas prije dovesti do trudova koji su češći, jači i dovode do otvaranja ušća maternice te rođenja djeteta.

Važno je da cijelo vrijeme osjećati kako se beba miče i strah nekako pokušati odmaknuti. U protivnome, dolaskom u rađaonicu zna se dogoditi da cijela priča stane, da se počinju uključivati neki drugi hormoni koji se javljaju kad prepoznamo situaciju koja bi mogla ugroziti taj naš mir…Tad trudovi mogu stati, a porod se produžiti…’

Trudnički tečaj kao poklon!

Trudničke tečajeve primalje Slobodke Arsove Čuturilo moguće je i pokloniti u obliku Premium bona (za tečaj Miran porod) i Basic bona (za tečaj Kretanje i položaje za lakši porod). Bon stiže na mail adresu sretne trudnice s vašom osobnom porukom i linkom putem kojeg ona kupuje tečaj i gleda ga kad god želi i koliko puta želi. Ujedno pristupa zatvorenoj Facebook grupi gdje izravno komunicira s primaljom Slobodkom te prati dodatne video sadržaje. 🙂 🙂