Porod na stolčiću – kada, kako, zašto? Sada položaj stolčića i na krevetu!

14.07.2022 / Razgovarala Vesna Kapeloto

– Rekla bih da su žene koje su se lijepo porodile na stolčiću žene drugačijeg životnog stila. To su žene koje su okrenute sebi, koje poznaju svoje tijelo i vjeruju u svoje tijelo, rekla je primalja Slobodka Arsova Čuturilo s kojom smo razgovarali o porodu na stolčiću

Nije velik broj žena, ali ima ih, koje rode na stolčiću. Uspravna pozicija i sila gravitacije učine svoje, dijete se lakše spušta i lakše izlazi van, iako fokusiranost i odlučnost žene da rodi onako kako je zamislila, a slijedom toga i njena sposobnost da se prepusti i otpusti sve kočnice, odigraju možda i najveću ulogu.

Ženina snaga je tada neizmjerna, sreća prevelika, jer na koncu usudila se napraviti nešto što većina drugih nisu. Snagom svoje ljubavi zauzela se za sebe i svoju bebu i rodila prirodno ‘alternativno’. Naš bolnički sustav, naime, formalno podržava porod na stolčiću, iako iskustva govore da će vrlo često zakočiti svaku smjeliju želju trudnice za drugačijim porodom od onoga na leđima.

Kontraindikacije za stolčić

O porodu na stolčiću razgovarali smo s primaljom Slobodkom Arsovom Čuturilo koja voli ove ‘smjelije’ kombinacije u rađaonici, i uvijek će žene podržati i ohrabriti ih da rode u položaju – koji nije na leđima. Primalja Slobodka porađa žene već puna četiri desetljeća, vodi tečajeve pripreme za porod, pa i video tečaj Miran porod, ima iskustvo na koje se svaka trudnica i rodilja može osloniti. Sve to daje joj snagu da otvoreno govori o različitim problematikama u rađaonicama. Tijekom godina radila je u različitim rodilištima, a posljednjih nešto više od desetak godina primalja je u pulskom rodilištu.

 

Primalja Slobodka Arsova Čuturilo

Nedavno je u grupi trudnica na jednoj društvenoj mreži članica, koja je netom rodila, ispričala da je njezinu ogromnu želju da rodi na stolčiću omela zamućena plodna voda, tj. osoblje u riječkom rodilištu koje je zbog toga odlučilo da se porod mora izvesti na klasičan način. Pitamo najprije primalju Slobodku, prvostupnicu primaljstva, je li i zašto zamućena plodna voda kontraindikacija za porod na stolčiću.

– Kod zamućene vode potrebno je stalno pratiti CTG. Moraju se slušati otkucaji bebinog srca cijelo vrijeme. Tako nalaže protokol i zato takav porod zahtjeva jako puno angažmana.

– Dakle, prilikom zamućene plodne vode nema stolčića?
– Nisam to rekla. Ovisi o opremljenosti rađaonice, tj. postoji li bežični CTG. U pulskom rodilištu, gdje radim, bežični GTG postoji. U rađaonicama gdje ga nema, na raspolaganju trudnici mora biti primalja koja će imati dovoljno vremena posvetiti se samo njoj i pridržavati joj sondu dok ona sjedi na stolčiću. To su standardi koji, nažalost, padaju u našim rađaonicama jer imamo sve manje osoblja. Žene toga moraju biti svjesne.

Klasičan stolčić

Ulogu igra i veličina djeteta

– Kakva je procedura rađanja na stolčiću?
– Žene sjede na stolčiću na samom kraju poroda. Prvi dio poroda odvija se poput svakog drugog poroda. Žene leže, odnosno u boljem slučaju – sjede na pilates lopti, čuče, kleče, i kada dođe do izgona, zadnje faze poroda, kad se treba napinjati i izgurati bebu fizički van, onda trudnica ide na stolčić. Dakle, rodilja sjedne na stolčić kad se beba malo po malo počinje ukazivati i treba je istiskivati van. Bebe ne izlete kao niz tobogan, iako do brzog izlaska može doći kod višerotkinja i ako je beba mala.

– To znači da žena u najtežoj fazi, kad najviše boli, mora doći do stolčića i sjesti na njega?
– Neke žene ta faza najmanje boli, a neke najviše. To je individualno.

– Na koji način žena sjedi na stolčiću? Naslanja li se leđima na nekoga?
– Da, može se nasloniti nazad da je netko drži. Ipak, mislim da je najbolje nagnuti se naprijed i nasloniti se laktovima na svoje natkoljenice i na taj način istiskivati bebu van. To je pozicija koljeno-lakat koja se pokazala najbolja za izgon, posebno kod velikih beba, gdje istiskivanje malo duže traje. Kod manjih beba, žena na stolčiću može biti zavaljena mužu/partneru u krilu i lagano istiskivati bebu van. Sve zavisi od toga koliko je veliko dijete i kakva je ženina zdjelica. Kad je riječ o porodu na stolčiću nije dovoljna samo ženina želja. Takav porod ovisi o više elemenata.

 

Suvremeni kreveti koji mogu imitirati i položaj stolčića.

Kod velikih beba žena se ne stavlja na klasičan stolčić jer je stolčić nizak i udaljenost od poda do ženinog spolovila je jako mala, tj. kratka, pa primalja ili liječnik nemaju prostora za manipulaciju djeteta prilikom izvlačenja. U pulskom rodilištu imamo suvremene krevete koji mogu imitirati položaj stolčića. Krevet se podigne na način da je njegov donji dio je udaljeniji od ženinog spolovila.

Položaj stolčića na krevetu


– Koliko se koristi takav ‘stolčić položaj’ na krevetu?

– Ja ga koristim, zajedno s liječnicima i primaljom koji su tada sa mnom u timu. Mislim da je tu ključna inicijativa primalje.

– Dakle vi primalje predložite takav položaj ženi?
– Ako žena sama predloži ja je podržavam. Ako ne, mogu joj ja predložiti. Kad beba ne ide lagano van predložim joj ‘koljeno-lakat’ položaj ili položaj stolčića, ali na krevetu. Dogovaramo se. Iako treba reći da u velikim rodilištima postoje protokoli koji primalji ne dopuštaju kreaciju vođenja poroda bitno drugačije od onoga na leđima.

– Koliko se u pulskoj rađaonici rađa na klasičnom stolčiću?
– Zapravo vrlo malo, upravo zbog kreveta koje sada imamo. Porod na klasičnom stolčiću zahtjeva i osoblje vrlo dobre fizičke spreme. Ne mislim da primalje moraju biti mlađih godina, već da moraju biti fizički spremne klečati na koljenima i u jednom neprirodnom položaju za rad pomoći ženi da rodi. Ali to je posao.

Žene sa stolčića


– Treba li žena za rađanje na stolčiću imati dovoljno fizičke snage?

– I ne mora jer ipak sjedi. Treba imati volje, a voljom žene dirigira tijelo. Vrlo često ženina svjesna volja pri porodu se izgubi jer popusti strpljenje i osjećaj za snagu. Misli koje se javljaju jesu – pustite me na miru, idem kući.

– Ipak, mali je broj žena koje požele roditi na stolčiću?
– Rekla bih da su žene koje su se lijepo porodile na stolčiću žene drugačijeg životnog stila. To su žene koje se cijelim svojim načinom života pripremaju za takvu vrstu poroda, koje paze na prehranu, vježbaju, informiraju se o porodu. To su žene koje su okrenute sebi, koje poznaju svoje tijelo i vjeruju u svoje tijelo.