Prvi plač: Zaplaču li sve bebe čim se rode?

31.08.2018 / Mamatataja

Neće zaplakati sve bebe kad se rode, ne zato što s njima nije nešto u redu, već zato što imaju tu sreću da se u sekundu ili dvije od porođaja nađu u maminom zagrljaju

Bebe čim se rode, s prvim udahom zraka, zaplaču. To je mami znak i potvrda da je beba dobro. To je ono što žena nakon devet mjeseci trudnoće i više sati muke i bola očekuje: prvi bebin plač!

No neće plakati sve bebe, ne zato što s njima nije nešto u redu, već zato što imaju tu sreću da se u sekundu ili dvije od porođaja nađu u maminom zagrljaju, na maminoj koži.

Kako to izgleda na porodu, pred sam kraj, u trenucima izgona bebe, dočarala nam je primalja Slobodka Arsova.

‘Kad je sve u redu i porod ide normalnim, mirnim tijekom, glavica izlazi van u jedan ili dva truda. Ako trudnica uspijeva prodisavati trudove, ako je prisebna i svjesna, ne treba se uopće napinjati, tijelo sve samo odradi i izgura glavicu van. Tada dolazi do malog olakšanja, nakon čeka slijedi još jedan trud, gura jedno rame, pa drugo rame, i cijelo tijelo izađe van. Primalja samo dočeka bebicu.

Ako rađate ležeći na leđima, bebu vam odmah stavimo na trbuh. Ako rađate na koljenima, čim se beba rodi pogurnemo je od ispod prema naprijed. Žena uzme bebu, sjedne na koljena i prigrli je na prsa. Sve žene to mogu, instinktivno, bez ikakvih uputa.

Kad se odmah nakon poroda stavi na maminu kožu, dijete ne uspije doživjeti veliki šok i promjenu. Zato djeca u tom trenutku ne plaču. Samo gledaju, dišu, spokojni su i mirni.

Mame tada pitaju Što je? Pa zašto ne plače!? Uznemire se i tate. Smirimo ih tada. Ma sve je u redu!’

Je li vaša bebica zaplakala ili tek mirno disala zaštićena u vašem zagrljaju? 🙂