Prvi znakovi poroda: Kada krenuti u rodilište?

18.08.2018 / Piše V. K.

Ako je sve u redu – osjećate bebu i dovoljno ste pribrani i psihološki pripremljeni za porod – u rodilište krenite kad trud dolazi na svake 3 do 4 minute i takvo stanje traje sat vremena u kontinuitetu, rekla je primalja Slobodka Arsova

– Ako osjetim da mi je puknuo vodenjak, moram li tada hitno u rodilište ili stignem još oprati kosu? Možda ipak da odmah krenem, za svaki slučaj, da mi se nešto ne zakomplicira, tamo sam najsigurnija!?

Pitanje je to koje je postavila trudnica na radionici psihološke pripreme za mirni porod, a zapravo je i najčešće pitanje koje pri kraju trudnoće muči trudnice, posebno prvorotkinje; kada krenuti u rodilište?

Pukne li vodenjak, provjerite plodnu vodu

– Prije svega, nemojte misliti o tome da će se bilo što zakomplicirati, savjetovala je Slobodka Arsova, dugogodišnja primalja, prvostupnica primaljstva u rodilištu Opće bolnice Pula te članica udruge Primalja i obitelj, koja okuplja velik broj primalja pulskog rodilišta.

– Kad pukne vodenjak i krene plodna voda, to obično ne prsne i ne istječe kao u filmovima. Zna se dogoditi, ali rjeđe. Ostanite mirni i pokušajte osluškivati bebu kako se miče. Pogledajte kakva je plodna voda, koje je boje, ima li miris. Obično nema miris, mliječne je boje ili prozirna. Moguće je da vidite laganu sukrvicu. To su normalni nalazi, prema tome i razlog da ostanete mirni, rekla je primalja Arsova te nastavila dalje slikovito i deteljno.

– Nakon što ste ustanovili da je plodna voda urednog mirisa i boje, da tek pomalo kapa, te da se beba miče, slobodno se možete ići istuširati, ne morate žuriti ni juriti. Ako su noćni sati možete probuditi pratnju, neka i on to sve s vama proživljava. Torba je spremna. Obično tada znaju doći trudovi, ali i ne moraju. Bez obzira na trudove, pokušajte par puta vježbati prodisavanje, ako ste se za to pripremali tijekom trudnoće. Lagano i duboko dišite pa napravite pauzu, kazala je.

U slučaju da trudovi ipak ne krenu odmah, trudnica osjeća bebu, u rodilište se može javiti i za nekoliko sati, sve ovisi o njenoj mirnoći i psihološkoj stabilnosti, reći će primalja Slobodka. Kod puknuća vodenjaka bitno je unutar 12 sati od početka istjecanja plodne vode dati trudnici antibiotsku terapiju kako bi se dijete zaštitilo od infekcije. Zato je važno znati kad je vodenjak puknuo.

Kad krenu trudovi – umirite se i dišite

Kad trudovi krenu bez pucanja vodenjaka – stanite, umirite se, prodišite.  Nakon što trud popusti radite što vas je volja. Hodajte, jedite, pijte vodu, gledajte film, slušaj glazbu, opuštajte se. Ako ste skloni fizičkoj aktivnosti, krećite se. Nije čak loše, ako je plodna voda u redu, dočekati jutro kod kuće pa onda krenuti. Ujutro si odmorniji, lakše će onda krenuti i profunkcionirati trudovi i fiziologija. Situacije u kojima žuriš, posebno noću, juriš automobilom, tražiš zvono na zgradi rodilišta – znaju kočiti trudove, rekla je.

Kada na koncu krenuti u rodilište?

– Ako je sve u redu – osjećate bebu, plodna voda možda kapa, ali je bez boje i mirisa, vi ste dovoljno pribrani i psihološki pripremljeni za porod – u rodilište krenite kad trud dolazi na svake 3 do 4 minute i takvo stanje traje sat vremena u kontinuitetu. Ako to uspijete, očekujte da ćete biti otvoreni četiri do pet centimetara, rekla je primalja Arsova, koja iz sebe ima 30 godina primaljskog staža i ogroman broj poroda, koje priznaje, nikad nije brojala.

U redu je, napomenula je, ako krenete i ranije, dok su trudovi na 5 pa i 10 minuta. ‘Sve ovisi o tome kako se žena osjeća i koliko osviješteno ulazi u porod’, veli.

– Ako ste nemirni, prolazi vam kroz glavu tisuću misli, ne možete ih zaustaviti, najbolje se spremiti i otići u rodilište. Pritom nema potrebe dizati paniku i požurivati supruga u vožnji. Pretpostavljam da ćete za 20-ak minuta do pola sata stići do rodilišta iz različitih odredišta, dala je i drugu mogućnost rodiljama.

– Ukoliko je ipak došlo do prsnuća vodenjaka s naglim istjecanjem plodne vode, ako krvarite ili je plodna voda zelena i neugodna mirisa krenite odmah, da u 15-ak minuta do pola sata stignete do rađaonice, upozorila je.

Drugi porod – sve kreće brže

Trudnice je zanimalo što je kod drugog poroda, kada se očekuje da sve krene puno brže.

– Da, kod drugog poroda sve kreće puno brže, ali i ne mora. Ovisi o vama, o vašem trenutačnom stanju, o tome jeste li odmorni, siti, zadovoljni, opušteni. Ako sve to jeste onda će i prije krenuti trudovi. Što je veći odmak od gledanja na sat, razmišljanja o rađaonici, o tome tko je tamo taj dan dežuran, koji ginekolog, ginekologinja ili primalja – to će prije krenuti pravi trudovi i vaša će beba brže van, zaključila je primalja Slobodka Arsova.

 Primalja Slobodka Arsova