Pupčana vrpca presijeca se tek nakon završetka pulsacije

21.11.2018 / Piše V. K.

Beba se po izlasku iz maternice majci odmah stavlja na prsa, tek se malo pobriše da ne izgubi toplinu i tako pokrivena ostaje na majci dok pupčana vrpca ne prestane pulsirati, pojasnila je primalja Slobodka Arsova.

Do prije nekoliko godina uobičajena praksa u domaćim rodilištima bila je presijecanje pupčane vrpce odmah po rođenju bebe. Sada se to više ne čini, već se čeka da završi pulsacija krvi u pupkovini, dakle cirkulacija krvi između mame i bebe, i tada se pupčana vrpca presijeca te podvezuje. Pulsacija se više ne ometa, što je veliki doprinos bebinom zdravlju.

Neposredno po rođenju pupčana vrpca se presijeca u slučaju želje za pohranjivanjem, odnosno doniranjem krvi iz pupkovine.

Višestruka dobrobit

Beba se po izlasku iz maternice majci odmah stavlja na prsa, tek se malo obriše da ne izgubi toplinu i tako pokrivena ostaje na majci dok ne prestane pulsacija u pupkovini.

Slobodka Arsova, prvostupnica primaljstva u pulskom rodilištu te jedna od primalja hvalevrijedne udruge Primalja i obitelj, pojašnjava da beba za to vrijeme uči disati te bakterije koje se koloniziraju s majke prelaze na bebu.

– Volim dati majci pupkovinu u ruku da je obuhvati cijelom šakom i da osjeti kako krv pulsira između nje i bebe. Kad prestane pulsacija, to je znak da je prestala cirkulacija između mame i bebe, da se posteljica odvojila od maternice i da je beba spremna disati sama. Tada se porađa posteljica. Krv koja je iz pupkovine i posteljice prešla bebi, pokazala su istraživanja, djeluje u značajnoj mjeri na prevenciju od autoimunih bolesti, astme, a beba na taj način uspije dobiti veću količinu željeza, pojasnila je primalja Arsova.

Pulsacija krvi u pupčanoj vrpci nakon rođenja bebe, ovisno o pupkovini, traje 15 do 20 minuta.

Donedavno, tek na zahtjev

– Kod pohrane krvi iz pupkovine, nakon izlaska bebe ipak se malo pričeka da beba dobije mali dio krvi. Tada treba biti oprezan da ostane dovoljno krvi u pupkovini i posteljici za pohranu, objasnila je primalja.

Nakon što pulsacija prestane pupkovina se klema, a presijecanje se često prepušta očevima. 🙂

Na žalost, ovaj vrlo jednostavan i koristan postupak do prije kratkog vremena radio se tek na zahtjev onih trudnica koje su raspolagale znanjem o dobrobiti kasnijeg presijecanja pupčane vrpce za njihovu bebu.