Što je u trudnoći – s tatama?

25.08.2018 / Piše V. K.

Muškarci se mogu osjećati kao da su nepotrebni, pa se emocionalno distanciraju, rekla je psihologinja Sara Reljica Kostić

Saznanjem da je trudna u ženi se, pored fizičkih i fizoloških promjena, otvara cijeli novi svijet – snova, nadanja, očekivanja i velikih emocija.

No ženina trudnoća i njeno emotivno stanje te činjenica da će postati tate odražava se i na muškarce. Ženina trudnoća i muškarcima mijenja tijek života i oni je doživljavaju na svoj način.

Budući tate i osjećaji

– Tatama nije lako. Ni oni nisu lišeni promjena, rekla je psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Sara Reljica Kostić i dodala:

‘Muškarci osobno ne doživljavaju promjene, ali mogu se osjećati kao da su nepotrebni. Često tada reagiraju tako da se emocionalno distanciraju. Takvo stanje javlja se kao određeni obrambeni mehanizam i traje dok ne shvate da su bitni.’

Naime, posebno u prvom tromjesečju ženine trudnoće, muškarci često ne razumiju i teško se nose s promjenama raspoloženja kroz koje žena prolazi pa otuda dolazi to njihovo povlačenje i udaljavanje. To naravno samo dodatno stvara problem jer žena u trudnoći žudi za većom pažnjom, više ljubavi i nježnosti.

S druge strane, i tatama treba podrška i razumijevanje, veli psihologinja Sara Reljica Kostić.

– I oni prolaze kroz različita emocionalna stanja i dvojbe, slično majkama, ali opet na jedan drugačiji, muški način. I za njih je to neizvjesno razdoblje s različitim strahovima. Od njih se očekuju da preuzmu odgovornost za svoju obitelj i da budu njezin snažan stup. Međusobni razgovor o osjećajima jednoga i drugoga partnera najbolje su rješenje. Trudnoća je i za ženu i muškarca prilika da se još više međusobno upoznaju, da se povežu i učvrste vezu te prevladaju eventualne strahove i sumnje, rekla je.

Veza tate i bebe

Kada je pak riječ o stvaranju prenatalne veze s bebom, tate svoje očinstvo grade postepeno, na indirektan način.

– Očinstvo se razvija putem ženinih priča o bebi, osluškivanjem kucanja bebina srca, doživljavanjem prvih bebinih pokreta. Zato je odlazak na ultrazvuk djeteta važan i za tate, jer stvara osjećaj realnosti, veli psihologinja.

Istraživanja pokazuju da se prenatalna veza oca i još nerođene bebe razvija već u prvom tromjesečju. Ta veza više ne raste, već ostaje konstantna do poroda, za razliku od majčine veze s djetetom, koja raste sve više i više.

Sudjelovanje na porodu

– Vrlo je lijepo kad tate žele sudjelovati na porodu. Time pokazuju poštovanje prema događaju koji se i njih tiče i kojem pripadaju, kao i mame. I nerođeno dijete tada ima velikih benefita jer, pored majke koja ga je rodila i dočekala, tu je tata koji s djetetom od trenutka rođenja stvara fizički odnos.

To tati može pomoći da osvijesti neke svoje slabosti, a na dobrobit potreba djeteta, zaključila je.