Što ponijeti u rađaonicu?

20.09.2017 / Piše Vesna Kapeloto

S obzirom na to da se, na sreću po rodilje, u rodilištima ipak sve više osnažuje svijest o potrebi što prirodnijeg poroda i napuštanju strogo bolničkih uvjeta, to popis dozvoljenoga u rađaonici postaje sve veći

Na sreću po rodilje, u hrvatskim rodilištima se ipak sve više osnažuje svijest o potrebi što prirodnijeg poroda i napuštanju strogo bolničkih uvjeta pa popis dozvoljenoga u rađaonici postaje sve veći. Ležerniji, tj. prirodniji pristup omogućio je rodiljama više kretanja po rađaonici te unos hrane i tekućine, što je tek prije koju godinu bilo potpuno nezamislivo. Potvrđuje nam to i Slobodka Arsova, primalja u pulskom rodilištu, u Općoj bolnici Pula, koja je dala preporuke o tome što bi bilo dobro ponijeti u rađaonicu.

Torbu za rodilište pripremit ćete mjesec ili dva prije termina, a možda i prije, ovisno o vama samima i o tome kad za to osjetite potrebu. 🙂 Unutar veće torbe svakako pripremite još jednu manju u kojoj će biti stvari koje ćete ponijeti sa sobom u rađaonicu.

Spavaćica

Prilikom odlaska u rađaonicu dobit ćete bolničku spavaćicu, no svakako ponesite i svoju. Nek se nađe. Pripremite se na to da bolničke spavaćice ne izgledaju lijepo, par brojeva veće, iznošene, što često kod žena izaziva nelagodu i frustraciju. Pretpostavljamo da će vam, ukoliko želite roditi u svojoj spavaćici, to biti i omogućeno. To ostaje na vama. Pitajte bez ustručavanja. Ako u rodilište nosite svoje spavaćice, svakako ponesite više njih, jer se one često mijenjaju zbog krvarenja ili curenja mlijeka.

Japanke

S obzirom na to da se žene potiču da što više šetaju po rađaonici, što će ubrzati porod, primalja Sobodka Arsova savjetuje da sa sobom ponesete japanke ili kakve natikače koje su puno praktičnije od papuča. Nakon poroda, japanke će biti vrlo praktične i prilikom tuširanja u bolničkom kupatilu, i tamo ih svakako koristite.

– Dok šetate po rađaonici curit će vam plodna voda, moguće krv i sukrvica, možete se i pomokriti, nema veze. 🙂 Rađaonica je mjesto gdje je sve to dozvoljeno, zapravo poželjno i normalno, rekla je primalja.

Naime, šetanje po rađaonici dok traju trudovi sve se više potiče.

– Sad vas nagovaramo da šetate dok imate trudove, da ne ležite, već da se dižete iz kreveta i kad vam se to čini nemoguća misija. Kad krenete, vidjet ćete da je puno lakše otrpjeti trudove, da porod brže napreduje, da se beba spušta puno lakše, i na taj način skraćuje boravak u rađaonici.

Nešto slatko

Na porod ponesite nešto slatko, mliječnu čokoladu, na primjer, da gricnete malo kad budete gladni ili vam nije dobro, uvijek naravno u dogovoru s primaljom ili liječnikom. Možete ponijeti i koju vrećicu meda, ako ga volite, predlaže primalja Slobodka.

Voda

Vodu ponesite obavezno, u više malih bočica. Kad krenu trudovi, jedan za drugim, nakon svakog truda možete si popiti malo vode.

MP3

Da, možete ponijeti MP3 i olakšati si barem malo slušajući glazbu koju volite, dok šetate po rađaonici  i dok traju trudovi.

Trudnička knjižica

Ponesite dokumente, tj. trudničku knjižnicu, sve nalaze pretraga koje ste radili u trudnoći, krvnu grupu.

Plan poroda

Svakako ponesite i plan poroda ako ga imate…bez obzira što ste čuli da ga osoblje možda i ne voli. Zašto bi bilo dobro da razmislite o tome želite li plan poroda pročitajte u tekstu  Taj famozni plan poroda!

 Mobitel

O načinu korištenja mobitela u rađaonici najbolje je da se posavjetujete s primaljom prilikom dolaska.

Mekane uloške

Mekane uloške koristit će vam nakon poroda. Koristite uloške od vate, a ne one obložene, da vas ne smetaju. Toaletna torbica trebat će vam nakon poroda, u bolničkoj sobi.

Povedite i tate!

Tate mogu doći odmah i biti s vama cijelo vrijeme. To se zapravo preporučuje.

Dobra volja 🙂

– Ponesite sa sobom dobru volju, a strah ostavite kod kuće, ako možete! 🙂 Naravno da to ne možete, bez obzira jeste li već rađali ili niste. To je nova sredina i novo iskustvo za žene koje rađaju po prvi puta pa je strah razumljiv. Drugorotkinje znaju što će se događati pa ih je toga strah, a treći put žene su već pomalo ljute što to još jednom moraju prolaziti, našalila se pomalo primalja Slobodka  i dodala:

“Trudimo se da u rađaonice unesemo nove momente, da vas približimo uvjetima koje imate kod kuće. Da sa sobom povedete dragu osobu, supruga, ili nekog drugog, i da vam to sve izgleda kao da ste u domaćem okruženju”.

 Prvostupnica primaljstva Slobodka Arsova

Pulsko rodilište svakako je jedno od svijetlih primjera među hrvatskim rodilištima gdje se situacija po rodilje snažno izmijenila, a tome su svakako pridonijele i tamošnje primalje koje su nedavno osnovale i udrugu Primalja i obitelj, u okviru koje organiziraju radionice za trudnice.

– U suradnji s Hrvatskom komorom primalja i sveučilišnim stručnim studijima, na kojima smo se obrazovale, nastojimo uvesti promjene u naša rodilišta, pa tako potičemo žene da se slobodno kreću u rađaonici, da ne moraju ležati i biti prikovane za krevet, da mogu birati u kojem će položaju roditi, da mogu piti i jesti ako za to imaju potrebu. Želimo maknuti atmosferu “samo da nitko ne vidi”, desetljećima prisutnu u našim rađaonicama, rekla je Slobodka Arsova te pozvala žene da se jače založe za svoja prava u rađaonici. Više o tome pročitajte u razgovoru s primaljom Slobobodkom:

Uz Dan primalja: Znate li kako se zove babica koja vas je porodila?