Ublažite strah na porodu: Ljubite se u rađaonici!

20.04.2018 / V. Kapeloto

Odaberite način opuštanja u rađaonici koji vama odgovara, da li disanjem, nekim misaonim vježbicama, udisanjem mirisa, slušanjem neke glazbe, masažicama – ili ljubljenjem!

Bilo bi idealno moći doći na porod bez ikakvog straha, no znamo da je to gotovo pa nemoguće.

– Prvorotkinje se boje jer ne znaju što ih očekuje, drugorotkinje su u strahu – jer znaju što ih očekuje, a trećerotkinje u isto vrijeme osjećaju strah i ljutnju jer su se još jednom dovele u situaciju da rađaju, primijetila je simpatično jedna iskusna primalja.

Na pitanje kako prevladati strah od poroda, postavljeno na predavanju o emocijama u trudnoći, psihologinja i geštald psihoterapeutkinja Sara Reljica Kostić, odgovorila je da je jedan od načina pokušati razmišljati da je porod instinktivni čin kojem se kao takvom ne treba opirati, već mu se prepustiti. To nije jednostavno, rekla je, posebno kad nas se cijeli život uči da budemo kognitivno jaki, a sad odjednom trebamo dozvoliti da nas vodi instinkt, a ne glava.

Pokušajte se opustiti

Pojasnila je da strah, posebno onaj nekontrolirani, zapravo potiče još veću bol i produljuje sam porod.

Strah aktivira adrenalin, a vrlo visoki adrenalin zaustavlja druge hormone, poput oksitocina koji utječe na kontrakcije i zaustavlja trudove. Često se zna dogoditi da trudovi krenu kod kuće, a smanje se ili nestanu kad rodilja dođe u bolnicu jako uplašena, rekla je psihologinja. Savjetovala je da je vrlo važno pokušati donekle kontrolirati svoje tijelo i opustiti se, barem dok trudovi još nisu onako snažni.

– Odaberite način opuštanja koji vama odgovara, da li disanjem, nekim misaonim vježbicama, udisanjem mirisa, slušanjem neke glazbe, masažicama, odnosno akupresurom pojedinih točaka, u čemu će vam pomoći suprug, odnosno partner ili neka druga osoba koja je uz vas na porodu. Pokušajte stvoriti neki svoj ugođaj u rađaonici, zatražite od babica da odgovore na vaše želje. Radite sve što je prihvatljivo! Zamračena rađaonica, na primjer, mnogim rodiljama paše i pomaže da se osjećaju opuštenije, savjetovala je psihologinja koja vodi tečajeve za trudnice u pulskom rodilištu.

Primalja Magdalena Kurbanović bila je još izravnija.

– Ljubite se s partnerom u rađaonici! To jako opušta. Kad nas nešto boli i kad smo smo napeti obično stisnemo čeljust, što onda dovodi do stiskanja i napetosti cerviksa. Kroz ljubljenje se opuštamo pa će i porod teći lakše, rekla je ova prvostupnica primaljstva, iz rodilišta pulske Opće bolnice.

Izrazite svoje želje i strahove, nemojte šutjeti!

Psihologinja Sara ohrabrila je i potaknula rodilje da se ne ustručavaju bolničkom osoblju u rađaonici iznijeti svoje želje, bez obzira koliko bile ranjive u tom trenutku i u strahu za sebe i svoje dijete koje se treba roditi. Žene tada često šute i trpe uvjete koji im ne odgovaraju.

– Nemojte to činiti jer je dokazano da to kasnije može štetiti vašem mentalnom zdravlju. Obično se žene nakon poroda okrivljuju za neke situacije na koje nisu reagirale i odrađivale ih protiv svoje volje. Razgovarajte, kažite i zatražite ono što želite. Ako je sve u redu s vašom bebom i vašim zdravstvenim stanjem, nema razloga da vam se ne omoguće uvjeti na porodu najbliže onima koje ste si zamišljali, savjetovala je rodilje psihologinja Sara Reljica Kostić.

 Psihologinja Sara Reljica Kostić i primalja Magdalena Kurbanović