Trudnoća kao vrtlog emocija: Što trudnice osjećaju i proživljavaju?

03.05.2018 / Piše Vesna Kapeloto

Buđenje različitih emocija u trudnoći sasvim je normalno i očekivano, o čemu govori psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Sara Reljica Kostić

Kao što ženino tijelo u trudnoći doživljava ogromne fizičke i fiziološke promjene, tako i ženina duša u trudnoći prolazi kroz vrtlog najrazličitijih emocija. I kao što svaka trudnoća za ženino tijelo može biti drugačija, tako različite mogu biti i emocije koje trudnicu preplavljuju.

I dok se o fizičkim i fiziološkim promjenama još i govori, kao i o razvoju same bebice u maternici, emocionalni život ostaje duboko skriven, često neosviješten i samoj trudnici nerazumljiv.

A buđenje različitih emocija u trudnoći sasvim je normalno i očekivano, o čemu je na nedavnom predavanju govorila psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Sara Reljica Kostić. Važno je da žene osvijeste te osjećaje, da znaju što im se to i zašto događa, jer će se s različitim emocijama onda lakše i nositi.

Svaka žena drugačije doživljava trudnoću

Pored toga što su emocije uvjetovane subjektivnim i objektivnim stanjima i okolnostima u kojima se žena nalazi, postoje i psihološka stanja uvjetovana prirodnim majčinskim instinktima koje svaka buduća majka nosi u sebi.

U svakom slučaju, primijetila je psihologinja, fascinantno je kako jedno oplođeno jajašce ima nevjerojatnu snagu i silinu da ženu i muškarca psihički uvuče u posve novi svijet snova, nadanja, očekivanja i velikih emocija.

Svaka žena svoju trudnoću psihički doživljava drugačije, jer u nju ulazi drugačije.

– Trudnoća može realizirati san, može utažiti potrebu za majčinstvom, može popuniti neku prazninu, može iznenaditi. Neka će žena možda trudnoću doživjeti kao invaziju na svoje tijelo i svoj život, kod druge žene trudnoća može imati za cilj anulirati prošlost. Netko će sve svoje nade usmjeriti u drugačiji budući život, rekla je Sara Reljica Kostić.

Javlja se ranjivost

Pored fizioloških znakova uvjetovanih hormonima, poput umora, iscrpljenosti, promjene tlaka, mučnine, često se javlja i određeni stupanj ranjivosti, neraspoloženja.

– Većina žena ima nedoumica vezano uz to što će postati majke pa je sasvim normalno da se javlja prava mješavina emocija, od radosti i pozitivnih emocija pa do onih manje poželjnih stanja. Žene obično prati blaženi osjećaj i emocionalno punina, posebno ako imaju podršku obitelji i šireg društva. Tada se žena osjeća snažno, samopouzdano, kao s reklame. No nije uvijek tako, upozorila je psihoterapeutkinja.

Žena u trudnoći počinje drugačije gledati na odnose, na život. Pridaje puno veći značaj odnosu sa samom sobom i odnosu s drugima. Žena u tom stanju kao da lebdi između prošlosti – onoga o čemu je sanjala i kakav je njezin život dosad bio, sadašnjosti koju upravo proživljava te budućnosti i onoga što je očekuje.

Osnažuje intuicija

U trudnoći se čula snažno izoštravaju i razvija se jaka osjetljivost – prijemljivost i snažna intuicija. Počinju se buditi ženini primarni instinktivni mehanizmi koji već u trudnoći, a posebno nakon poroda, omogućuju majci da osjeti potrebe djeteta. Majka dugo s djetetom neće moći komunicirati riječima, već će upravo majčinskim instinktom osjetiti ono što djetetu treba jednom kad dođe na svijet.

Na to kako ćemo doživjeti trudnoću i na koji ćemo je način prolaziti utjecat će i okolina, ljudi koji nas okružuju te naša dosadašnja prvobitna životna iskustva.

Što najjače utječe na emocije?

Na emocije koje će žena nositi tijekom trudnoće najsnažnije će utjecati to ako je ranije imala pobačaje, ako je teško zanijela, ako su postojale neke druge poteškoće i žena se na psihološkoj razini osjeća neprikladno, nekompetentno, sumnja u svoju kreacijsku moć te gubi vjeru da će sve biti dobro.

I teme smrti, ako su postojale u bliskoj obitelji, također mogu utjecati na to kako će trudnica doživljavati svoju trudnoću.

– Osjećaje koje ćete nositi u trudnoći oblikovat će i vaše djetinjstvo, vaše poimanje roditeljstva, vaši roditelji, nizala je okidače nastanka različitih emocija psihoterapeutkinja.

U trudnoći žene vrlo često počinju preispitivati vlastitu osobnost.

– Neke žene u trudnoći otvorene su u tom putovanju u nepoznato, prepuštaju se otkrivanju sebe, svojih emocija, svog tijela. Postoje i one druge koje će podići sve svoje obrambene mehanizme, pokušavajući zadržati sebe, svoju okolinu i svoj život onakav kakav je dotad bio, kao da se baš ništa ne događa. To često i nije najbolji način, jer ipak je riječ o vrtlogu promjena koji je teško iskontrolirati i zaustaviti, rekla je.

Strah – zajednički osjećaj svim trudnicama

Strah osjeća svaka trudnica. To je prije svega strah od nepoznatog, pogotovo kad je riječ o prvoj trudnoći. Nepoznanice su vezane i za sadašnji trenutak, a posebno za budućnost.

– Taj strah od nepoznatog predstavlja prijetnju svemu onome što smo dosad izgradili – svim našim osjećajima sigurnosti, stabilnosti i uvjerenju da imamo kontrolu nad našim životom. Strah nas je da bismo se i sebi i drugima mogli pokazati u svjetlu u kojem to ne želimo. Strah od nepoznatog može aktivirati tjeskobu, može se razviti anksioznost sa strepnjama i brigama o tome može li se trudnoća iznijeti do kraja, i druge različite misli, pojasnila je nadalje.

Svakako da na strah utječu ginekološki i drugi medicinski pregledi koje trudnica radi u trudnoći. Svaki pregled u bolnici ili ambulanti za trudnicu je najčešće stresan, a posebno je stresno iščekivanje rezultata.

Istraživanja pokazuju da profesionalci koji prate ženinu trudnoću, njihova osobnost i način na koji komuniciraju s trudnicom, te njihovo nerazumijevanje emotivnih stanja u trudnoći, mogu još i više pojačati osjećaj stresa i napetosti kod trudnice.

– No, anksioznost ima i svoju pozitivnu stranu. Osim straha i tjeskobe, ona čini da se aktiviraju naši unutarnji resursi. Kad god tijelo osjeća da je pred nekom opasnošću, javlja se anksioznost da nas obrani, a u trudnoći joj je cilj da nas pripremi za porod i dolazak djeteta, rekla je psihologinja Sara Reljica Kostić.

Sretno! 🙂

Pripremiti se za porod moguće je odsad putem online tečaja Miran porod na platformi za učenje Abilissima.com. Ovaj video tečaj ženu priprema da kroz porod prođe što mirnije te da iz poroda izađe osnažena i zadovoljna.

Psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Sara Reljica Kostić