Trudnoća i koronavirus – Dr. Runić Petković: Oprez je jako potreban!

06.04.2020 / Piše Vesna Kapeloto

Mnogo je još nepoznanica o virusu COVID-19 u trudnoći, rekla je ginekologinja dr. Nataša Runić Petković. Upozorila je na povećanu osjetljivost trudnica, posebno na respiratorne infekcije, te ih savjetovala da se drže svih zaštitnih mjera preporučenih za cjelokupnu populaciju – ‘pa još i više od toga!’

Kakvu preporuku dati trudnicama u zaštiti od koronavirusa, pitali smo dr. Natašu Runić Petković, specijalisticu ginekologije i opstetricije. Trebaju li trudnice biti opuštenije saznanjem ‘da ih njihov imunosistem dodatno štiti’, kako je to nedavno rečeno u javnosti? Što se uopće zna o utjecaju virusa COVID-19 na trudnoću i plod te kako gledati na rezultate prvih istraživanja kad je u pitanju trudnoća i koronavirus.

Prema riječima ove pulske ginekologinje, suviše je mali broj slučajeva zaraženih trudnica da bi se sa sigurnošću moglo sagledati kako ovaj virus može utjecati na trudnoću. Rađena istraživanja, slijedom toga, provedena su na suviše malom uzorku trudnica pa je to onda i razlog da nema ni znanstveno dokazanih smjernica.

Još se mnogo toga ne zna

Mnogo je još nepoznanica kad je u pitanju trudnoća i koronavirus, upozorila je dr. Runić Petković. Put prijenosa virusa nije do kraja razjašnjen, kao ni njegov dugoročni učinak. Sve to upućuje na povećan oprez. I američki referentni Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (Centers for Disease Control and Prevention) navodi da je oprez kod trudnica itekako potreban. Znanstvena istraživanja na temu trudnoća i koronavirus tek predstoje.

U prilog povećanom oprezu govori i činjenica o postojanju preporuke da se trudnice cijepe protiv gripe (koja je kao i COVID-19 zarazna respiratorna virusna infekcija), i to zato da ne bi u slučaju poboljevanja ostale posljedice za plod, a kao što svi znamo, cjepivo za COVID-19 još ne postoji.

Dr. Nataša Runić Petković ipak upozorava na povećanu osjetljivost trudnica i savjetuje ih da se drže svih zaštitnih mjera propisanih i preporučenih za cjelokupnu populaciju – ‘pa još i više od toga!’.

 

Dr. Nataša Runić Petković: Do pronalaska cjepiva za COVID-19 trudnicama preostaje držati se mjera higijene, distance i samozaštite te smanjiti kontakte na nužni minimum

Osjetljivost trudnica na virusne infekcije

– Osnovna fiziološka promjena u trudnoći je prilagodba ženinog tijela na trudnoću anatomski, funkcionalno i imunološki i na taj način čini trudnice općenito podložnim i osjetljivijim na infekcije, pa tako i na virusne respiratorne, među kojima je svima poznata gripa, rekla je.

– Gripa izlaže trudnice većem riziku u odnosu na opću populaciju težim oblicima bolesti, a komplicirani tijek, osim što ugrožava stanje trudnice, može dovesti do prijevremenog poroda i male porođajne težine novorođenčadi. Protiv gripe postoji cjepivo i trudnicama je preporučeno cijepljenje u bilo kojoj fazi trudnoće. Sigurno je i prenosi imunitet s majke na dijete koje je zaštićeno prvih šest mjeseci života. Ukoliko se i razvije bolest, s obzirom na to da se radi o sezonskom cjepivu i mogućnosti mutacije virusa gripe, njen tijek će kod cijepljene trudnice biti blaži, kazala je.

Kao što mnogi liječnici i znanstvenici upozoravaju, i dr. Runić Petković podsjeća da se COVID-19 prenosi kapljičnim i kontaktnim putem, i kao većina respiratornih infekcija – kašljem, kihanjem, čak i samo pričanjem preko aerosola u zraku, ali tijekom duljeg razdoblja i u relativno zatvorenom okolišu, te diranjem očiju, nosa i usta neopranim rukama koje su dirale zaražene površine – rukovanjem, diranjem kvaka, stolova, prekidača, tipkovnica, telefona…

Stoga se i trudnice trebaju pridržavati osnovne higijenske mjere pravilnog pranja ruku, potom dezinfekcije površina i preventivne mjere distance, kako bi se spriječila mogućnost zaraze.

Iskustva s drugim koronavirusima

U prilog povećanog opreza govori i to što za COVID-19 nije poznato mogu li oboljele trudnice prenijeti u tijeku trudnoće virus djetetu. Ginekologinja iznosi i činjenicu da kod malog broja zaraženih trudnica u Kini nije nađen uzročnik u plodovoj vodi ili mlijeku majke.

Ipak, iskustva s drugim koronavirusima nose i drugu stranu priče.

– Niti kod SARS-a (Severe acute respiratory syndrome) i MERS-a (Middle East respiratory syndrome), koji uzrokuju virusi iz iste porodice ß korona virusa, nije dokazan njihov prijenos s majke na plod in utero, a bili su za vrijeme njihovih epidemija (SARS 2002/03. i MERS 2012.) povezani s većom stopom pobačaja, zastoja u rastu ploda i intrauterine smrti ploda, istaknula je.

Slijediti upute SZO-a i HZJZ-a

U svakom slučaju, još mnogo toga ostaje za istražiti kad je riječ o virusu COVID-19 u trudnoći.

– U slučaju infekcije, liječenje je isključivo simptomatsko – snižavanjem temperature i nadoknadom tekućine te suportivno – kisikom i mehaničkom ventilacijom u težim oblicima, rekla je ginekologinja.

Ipak, ohrabruje to što je do sada primjećen blaži tijek bolesti COVID-19 u trudnica, iako je ograničen broj studija pa je time potreban i dodatan oprez. Također, u beba kod kojih je potvrđen ovaj virus, zabilježena je uglavnom blaga bolest.

– Najbolje i najsigurnije je slijediti upute Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o preventivnim mjerama higijene, distance i samozaštite te smanjiti kontakte na nužni minimum i na taj način ostati zdrav, kupujući vrijeme do pronalaska cjepiva, zaključila je dr. Nataša Runić Petković.