U našim rađaonicama ne potiče se kretanje. Naučite kako u video tečaju Kretanje i položaji za lakši porod

09.02.2022 / Mamatataja

Danas žene najčešće rađaju upravo na leđima – za njih i bebu u najnepovoljnijem položaju. Položaj na leđima odgovara jedino liječničkom osoblju jer im daje – preglednost

Kretanje i zauzimanje položaja u rađaonici, ali još i kod kuće, kad trudovi tek počnu, od iznimne je važnosti da porod dobro napreduje. Ne samo da je lakše mami jer porod kraće traje, nego i bebici da se lakše spusti niz porođajni kanal. U našim rađaonicama, nažalost, ne potiče se kretanje, a ni trudnice nisu (previše ;)) voljne kretati se, što je razumljivo jer u trudovima boli, ali dobrobit za njih i njihovu bebu je nemjerljiva. Porod se skraćuje, beba lakše nalazi put za van, a i manja je mogućnost komplikacija.

Važnost zauzimanja različitih položaja i potaklo trudnice na kretanje u rađaonici, umjesto stalnog ležanja,  ističe se i u online tečaju Kretanje i položaji za lakši. Tečaj je snimljen i može se gledati tri mjeseca, kad god se želi i koliko puta se želi. Vodi ga Slobodka Arsova Čuturilo, primalja s cjeloživotnim iskustvom u rađaonici, a položaje prolazi s trudnicom u 40. tjednu. Položaji koji se pokazuju u videu počinju se zauzimati od 37. tjedna nadalje.

U tečaju se pojašnjava put spuštanja i prolaska djeteta kroz porođajni kanal. Također, pokazuju se svi položaji u kojima žena može roditi, a da nisu na leđima. Danas žene u najvećem broju slučajeva rađaju upravo na leđima – za njih i bebu u najnepovoljnijem položaju. Položaj na leđima odgovara jedino liječničkom osoblju jer im daje – preglednost.

Postoje položaji u kojima je djetetu jednostavno lakše izaći van, a i ženi je puno, puno lakše. (Pogotovo kad rađa veću bebu.) Na ženi je da u rađaonici nađe snage i načina “ispregovarati” s primaljama i liječnicima da ne želi roditi na leđima. Ali za to treba imati uvjerenje i znanje o položajima, koje je uvježbavala prije dolaska u rađaonicu pa već poznaje svoje tijelo i zna što joj najbolje odgovara.

Više saznajte na linku:
Kretanje i položaji za lakši porod