Zašto je bitan Rh faktor?

21.02.2017 / Mamatataja

Ženama koje su Rh D negativne i rode Rh D pozitivno dijete, odmah se nakon poroda daje zaštitna injekcija koja se naziva Rho-gam (Anti-D injekcija)

Na prvom ginekološkom pregledu u trudnoći, koji obično slijedi negdje oko 7. tjedna, trudnica će, pored standardnih testova, biti upućena i na određivanje Rh faktora – Rhesus factora s titrom antitijela (ICT). Što je to Rh faktor i zašto je važan, pitali smo dr. Margaret Ličinić Modrušan, specijalisticu ginekologije i opstetricije.

Mama negativna, dijete pozitivno

Kako je pojasnila dr. Ličinić Modrušan, Rh pozitivne osobe imaju na površini svojih eritrocita D antigen, dok ga Rh negativne osobe nemaju. Rh negativna trudnica može nositi Rh pozitivno dijete ako je otac djeteta Rh pozitivan. Ukoliko malena količina krvi bebe uđe u majčin krvotok za vrijeme trudnoće ili poroda, majka može stvoriti antitijela protiv tih Rh pozitivnih stanica koje ima bebica. Ta se antitijela zovu anti-D antitijela i ukoliko postoje mogu proći kroz posteljicu i uništavati fetalne eritrocite (hemolitička bolest novorođenčadi). Ta se antitijela na vrijeme mogu otkriti ICT testom (indirektni Cumbsov test).

Anti-D injekcija

– Takvo stanje vrlo rijetko nastaje u 1. trudnoći. Međutim, u idućoj trudnoći, ukoliko žena nosi Rh pozitivno dijete, imuni odgovor postaje jači i stvara se više antitijela. Kako bi se izbjegla ova situacija, ženama koje su Rh D negativne i rode Rh D pozitivno dijete, odmah se nakon poroda daje zaštitna injekcija koja se naziva Rho-gam (Anti-D injekcija).

– Anti-D injekcije mogu prevenirati stvaranje antitijela kod Rh negativne trudnice. Rh negativne trudnice koje nisu razvile antitijela (NEG. ICT), mogu primiti zaštitnu anti-D injekciju i u trudnoći, između 28. i 32. tjedna trudnoće, a obavezno nakon poroda. To je potpuno sigurno i za majku i za dijete, rekla je dr. Margaret Ličinić Modrušan.