Zašto je veza između majke i djeteta toliko snažna i – važna?

10.05.2018 / Piše V. K.

Odnos koji majka ima prema svome djetetu i njezino mentalno stanje utjecat će na to kakvu će dijete jednog dana imati sliku o sebi, rekla je psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Sara Reljica Kostić

Veza između majke i djeteta izuzetno je snažna, toliko da majčino mentalno stanje utječe na odnos koji ona ima i gradi prema djetetu. Veza započinje još dok je dijete u majčinu trbuhu, poprima obrise za vrijeme poroda te se razvija tijekom života, a posebno tijekom prvih djetetovih godina.

– Odnos koji majka ima prema svome djetetu i njezino mentalno stanje utjecat će na to kakvu će dijete jednog dana imati sliku o sebi, kako će se osjećati samo sa sobom i kako će gledati na svijet oko sebe, rekla je psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Sara Reljica Kostić na jednom od svojih predavanja trudnicama.

Majčina ljubav

Ako je majčino stanje dobro, pojasnila je psihologinja, ako je opuštena, sretna, ako pruža pažnju svom djetetu, dijete će dobivati majčinu ljubav i rasti će u osjećaju voljenosti. Pohranit će u sebi osjećaj da vrijedi, da vrijedi samim time što postoji. Rast će njegovo samopouzdanje i ono će razvijati svoj odnos i percepciju prema vanjskom svijetu kao jednom sigurnom mjestu, gdje se osjeća u redu s drugim ljudima i gdje stvara zdrave odnose.

– Ako majka, ne ulazeći u razloge, ima kakvih psiholoških zapreka pa je distancirana prema djetetu ili je pak vrlo zaokupljena sobom, poslom i nedovoljno mu posvećena – djetetova percepcija sebe bit će moguće narušena. Možda će osjećati da se puno više mora potruditi da bi dobilo majčinu ljubav. To je razlog što će i kad jednom postane odrasla osoba ostajati u toksičnim odnosima i čvrsto će ih se držati – jer onaj primarni osjećaj ljubavi i povezanosti s njegovom majkom nije postojao, rekla je.

Naglasila je da će se dijete i u odnosu s takvom majkom uvijek prilagoditi i adaptirati jer djeca imaju prirodni mehanizam kreacije i adaptacije na svaki događaj, pa i na odnos sa svojom mamom.

Nema savršene majke

– Važno je znati da ne postoji savršen odnos. Nemojte očekivati da ćete vi biti savršena majka i da će vaš odnos s djetetom biti savršen. Vi imate svoju osobnost, svoju životnu priču, tu je i vaš suprug ili partner s kojim gradite novu priču. Važno je da budete svjesni da već u trudnoći počinje odnos s vašim djetetom koji će se postepeno graditi kroz trudnoću pa do kraja vašeg života, poručila je psihologinja Sara Reljica Kostić.