Zašto trudovi stanu ili posustanu?

24.10.2020 / Piše Vesna Kapeloto

Primalja Slobodka Asrova Čuturilo ističe da valja shvatiti da je porod duboko emocionalni proces koji vode prirodni hormoni te da se za porod valja mentalno i psihički pripremiti

Ne tako rijetko zna se u porodu dogoditi da trudovi koji su krenuli stanu ili posustanu. Događa se to dolaskom u rađaonicu, nakon što je rodilja osjetila prve trudove kod kuće i otišla u bolnicu, ili pak tijekom boravka u rađaonici trudovi jednostavno posustanu.

Prema riječima primalje Slobodke Arsove Čuturilo, upravo susret s bolničkim prostorom te strah i nespokoj koji se u trudnici rađa u doticaju s nepoznatim bolničkim osobljem i okruženjem čini da jačanje adrenalina, hormona straha i stresa, nadvlada proces stvaranja prirodnog hormona oksitocina koji pospješuje trudove. Umjesto da trudovi jačaju, oni usporavaju ili staju. I tada se trudnicama daju lijekovi za poticanje trudova (tzv. drip), nakon čega obično sijedi davanje drugih lijekova za smirenje jer bol postaje prejaka za izdržavati, i porod postaje teška priča. Nije to jedni razlog posustajanja trudova, ali je čest.

Porod je snažan emocionalni proces

Primalja Arsova Čuturilo ističe da valja shvatiti da je porod duboko emocionalni proces koji vode prirodni hormoni. Taj proces stvaranja prirodnih hormona trebalo bi održavati i pospješiti smirenošću te emocionalnom i mentalnom spremnošću trudnice za porod. Takvo stanje ženi daje snagu i pribranost da prati svoje tijelo i trudove, ne dopuštajući da faktori okoline, ali i njena blokirajuća unutarnja stanja, utječu na nju.

Upravo u porodu, onda kad bismo najmanje željeli, znaju se javiti unutarnje blokade koje sprječavaju da porod lijepo teče. Vlastitu moć koju ima i nosi u sebi žena pri porodu vrlo često ‘daje’ drugima, usmjeravajući se u potpunosti na babicu, ginekologa, partnera. Oni su tu da pomognu, da pruže snažnu podršku i pomoć ako zatreba, ali snagu da rodi žena treba pronaći u sebi. Ona tu snagu ima, treba je samo osvijestiti – prije poroda, još za vrijeme trudnoće.

To je i razlog što je ‘najsretniji’ porod onaj u kojem žena uspje roditi snagom svojih prirodnih trudova, bez puno lijekova i medicinskih intervencija. Da bi to mogla, trebala bi se pripremiti psihički i mentalno, na način da tijekom trudnoći nađe vremena za sebe, da nauči kako se kroz disanje pribrati i povezati s unutarnjom sobom, sa svojim tijelom i svojom bebom. Na taj način uspjet će osvijestiti svoj strah i znati kako ga barem donekle odmaknuti od sebe.

Za porod se valja pripremati

Žene to najčešće propuste učiniti. Ne provedu ‘unutarnji rad i razgovor sa sobom’ i najveći broj njih tek se informativno upoznaju s procesom rađanja, a to najčešće nije dovoljno. Za mnoge žene porod onda završi kao teška priča koje se kasnije sjećaju s užasom ili se niti ne žele sjećati, već je pohrane duboko u sebi. Još gori osjećaj nastane kad čuju priče drugih žena koje su kroz porod prošle zadovoljne. Tada se osjećaju još više povrijeđene, a životno samopouzdanje i samosvijest padaju.

Povezivanje sa sobom, svojim tijelom i bebom primalja Slobodka Arsova Čuturilo smatra izuzetno bitnim da bi porod išao mirno i lijepo napredovao, u svojoj svojoj težini.  Način na koji to postići podučava u online radionici Miran porod na platformi Abilissima.com.