‘Adriana se vratila’ – sjetna priča o sredozemnoj medvjedici

20.08.2019 / Mamatataja / V. K.

Eko-slikovnicu u izdanju Aque Maritime potpisuje hrvatska književnica Olja Savičević Ivančević, a nježne ilustracije Imelda Ramović

Želite li da vaši maleni zadrže osjećaj ljeta i mora u svom srcu i nose ga u sjećanju, ne propustite im pročitati nježnu i toplu priču Adriana se vratila. Pomalo sjetna i gotovo sasvim stvarna, ova edukativna eko-slikovnica za male i velike, čiji tekst potpisuje hrvatska književnica Olja Savičević Ivančević, a nježne ilustracije Imelda Ramović, govori o maloj Mari, domišljatoj i odvažnoj curici, dječaku Adrianu te njihovoj prijateljici – morskoj medvjedici Adriani.

Ushit koji nose svi oni koji su imali prilike uživo vidjeti sredozemnu medvjedicu i posvjedočiti njezinoj grandioznosti i blagosti u isto vrijeme, Olja Savičević Ivančević u potpunosti je uspjela prenijeti u slikovnicu, pritom šaljući poruku o nužnosti brige za morski okoliš i naše Jadransko more.

Ako volite more…

Slikovnicu je objavio nakladnik Aqua Maritime, a urednica izdanja Mila Bulimbašić Botteri, istaknula je: ‘Ako volite more, zavoljet ćete i priču o sredozemnoj medvjedici, morskome čoviku koji je u jednome trenutku napustio Jadran. Ova je životinjica ljudima koji uz more i od mora žive, bila toliko draga da je dobila nadimak Adriana. Ako odrasli i djeca slikovnicu zavole, mogući su i novi nastavci.’

‘Djetinja čežnja da je vidim izbliza…’

I sama autorica Olja Savičević Ivančević prepričala je kako je nastala priča.

– Iz Aque su me pozvali da osmislim priču za najmlađe, priču za buduće čuvare prirode i mora koji tek uče i čitati i plivati. U pričama poput ove, baš kao i u stvarnosti, more, koje toliko volimo i koje je dom svim onim čudesnim morskim kreaturama, pa tako i morskim medvjedicama, čisto je samo ukoliko postoje ljudi koji o moru brinu.

A kako je nastala priča? Skupilo se, zapravo, već poprilično godina otkad sam se prvi put srela s Adrianom. Tada je to bila maskota Mediteranskih igara u Splitu, stilizirana figurica morske medvjedice koju mi je poklonio otac i ispričao mi o kojoj se prekrasnoj i rijetkoj životinji radi. Odrasla sam u kući blizu mora u Kaštelanskom zaljevu i to more, koje je meni bilo najdraže na svijetu, jer za bolje nisam znala, bilo je mutno i zagađeno.

U njega morska medvjedica Adriana, ljubiteljica čistih mora, nije svraćala niti u pričama. Svejedno sam je katkad tražila pogledom, jer sam kao i sva ondašnja djeca vjerovala da mora jednom svratiti i u naš Zaljev. U međuvremenu sam, valjda, oplovila ili obišla gotovo svaki jadranski otok, hrid i obalu, zavirila i u neke podvodne špilje, susrela se na razne načine s raznim morskim stvorenjima, ali nikad nisam ugledala ništa slično Adriani, koja je u ovim krajevima prerasla u mitsko biće.

Ipak, ostala je moja omiljena maskota, nešto sasvim privatno, autentična igračka, kao i lik iz lokalne usmene predaje, pa mi je mogućnost da u suradnji s dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović sudjelujem u kreiranju njenog lika i napišem priču Adriana se vratila o maloj morskoj medvjedici, došla kao ostvarenje one davne djetinje čežnje da je vidim izbliza, napisala je Olja Savičević Ivančević.

Slikovnica Adriana se vratila je dostupna u svim trgovinama Aquae diljem Jadrana.