Alisa, pa Veli Jože, Snjeguljica i Tri praščića! Bravo Teatar Naranča!

11.09.2015 / Razgovarala Vesna Kapeloto

Jako smo ponosni što u svakoj predstavi Teatra Naranča, pa tako i u “Alisi”, uključujemo nove mlade snage i tako stvaramo svježe i zanimljive predstave, rekao je u razgovoru za Mamatataja ravnatelj i glumac Luka Juričić, najavljujući ovosezonske kazališne naslove – prije svega premijeru predstave “Tri praščića” čiju će režiju i dramatizaciju potpisati poznati crnogorski glumac Boro Stjepanović

Nakon ljetne pauze ponovno će oživjeti sjedište pulskog Teatra Naranča u bivšem Pionirskom domu, i to na najbolji mogući način, premijernom predstavom Alisa u zemlji čudesa, u subotu, 12. rujna. Bio je to povod za razgovor s Lukom Juričićem, ravnateljem, glumcem, kreatorom i redateljem Narančinih predstava… Pitali smo ga i o planovima, mladim glumačkim nadama, zadovoljstvu rada u kazalištu za djecu.

– Kakva nas Alisa očekuje na subotnjoj premijeri? Iako je o najnovijoj predstavi Alisa u zemlji čudesa Teatra Naranča već dosta toga rečeno, možete li je predstaviti iz prve ruke?

– Prva ovosezonska premijera Teatra Naranča našla se pod redateljskom i dramaturškom palicom Marijane Matoković, mlade i perspektivne požeške glumice i redateljice, koju je naša publika imala prilike gledati u ulozi Zlurade u predstavi Trnoružica. Ovo će biti jedna drugačija i luda predstava koja je naravno zadržala Narančin duh te je srž priče ostala vjerna Carollu. Očekuju nas prepoznatljivi likovi kao što su Bijeli Zec, Mačka koja se ceri, Klobučar i Ožujski Zec, Lažljiva Kornjača, Hamti Damti, Crvena Kraljica, Gusjenica i mnogi drugi. Jako smo ponosni što u svakoj našoj predstavi, pa tako i u Alisi, uključujemo nove mlade snage i tako stvaramo uvijek svježe i zanimljive predstave.

alisa 2

Premijera “Tri praščića” u veljači 2016.

– Što ove sezone spremate u Teatru Naranča, koje premijerne naslove najavljujete?

– Nakon Alise u listopadu nas očekuje pulska premijera Velog Jože na istarskom. U prosincu već tradicionalno priređujemo prikladan božićni naslov, a ovoga puta je riječ o iznimno popularnoj priči Snjeguljica i sedam patuljaka. Početak nove 2016. obilježit ćemo premijerom predstave Tri praščića u veljači, čiju će režiju i dramatizaciju potpisati poznati crnogorski glumac Boro Stjepanović (Tko to tamo peva, Sećaš li se, Dolly Bell, Bolji život, Lud, zbunjen, normalan) s kojim smo već surađivali i na predstavi Ljepotica i Zvijer.

– Predstave Teatra Naranča u Puli su izvanredno posjećene. Možete li najaviti i gostovanja u druge istarske gradove, pa i izvan Istre?

– Drago nam je što nas publika iz predstave u predstavu sve više prepoznaje i posjećuje. U ovih četiri godine koliko postojimo broj naših gledatelja sve više raste i ponosni smo što je pulska publika prepoznala naš trud i entuzijazam.

alisa 3

Dosta gostujemo po Istri i stvorili smo lijepu suradnju s Rovinjom, Buzetom, Motovunom, Pazinom, Vodnjanom, Galižanom… Također često gostujemo u Opatiji, Zagrebu, Karlovcu, Vukovaru na Festivalu glumca, a tu su i Bertocchi u Sloveniji, festival Pozorišni val u Petrovcu u Crnoj Gori.

Među malim glumcima vidim dosta talenata

– Teatar Naranča upravo upisuje nove članove u svoj dramski studio. Kakav je interes malih Puljana za glumu? Nazire li se kakav istinski talent?

– Naš dramski studio sačinjavaju tri skupine – od 1. do 4. razreda osnovne škole, zatim od 5. do 8. razreda te srednjoškolci. Jako puno mališana se javilo i uključilo u rad našeg dramskog studija, koji iz godine u godinu pokušavamo obogatiti različitim sadržajima i predavačima. Među djecom vidim dosta talenata koji će uz puno rada, truda i upornosti jednog dana biti naši kolege – profesionalni glumci.

alisa luka juričić

Volimo čuti mišljenje djece

– Luka, što je za Vas najbolje u kazalištu za djecu? Što je ono što Vas nosi iz predstave u predstavu? Koliko su djeca dobri kritičari?

– Kaže se da su djeca iskrena i da su zato najbolji kritičari. To je zaista istina. Upravo nam je to nabolje mjerilo i najbolja motivacija za dalje. Nakon svake predstave volimo čuti njihovo mišljenje jer ipak zbog njih i radimo kazalište. Najbolje je to što se svi mi odrasli u jednom trenutku pretvorimo u djecu, zaboravimo na sve probleme i jednostavno se posvetimo predstavi.

alisa - luka 2