‘Besplatne’ marende podigle interes pulskih osnovaca za prehranom u školskoj kuhinji

09.01.2023 / Mamatataja

Očekuje se da će školsku marendu odsad koristiti čak 4.050 pulske djece, što je povećanje za čak 2.270 učenika, vele u Gradu Puli

S početkom drugog polugodišta školske godine, započet će se s besplatnim marendama u svih 11 osnovnih škola kojima je Grad Pula osnivač, što je, prema priopćenju iz Grada, znatno podiglo interes za hranjenjem u školskim kuhinjama.

Do sada je od ukupno 4.500 djece u svim osnovnim školama, školsku marendu primalo njih 1.777, dok se u drugom polugodištu očekuje da će školsku marendu primati 4.050 učenika, što je povećanje od 2.270 učenika.

U Gradu napominju da će školske marende bit će osigurane i za djecu u svim područnim školama na području Galižane, Valture i Muntića.

Marenda ipak nije besplatna za sve

Treba doduše napomenuti da će marende biti u potpunosti besplatne za učenike koji ostvaruju pravo na subvencionirani školski obrok. Budući da od ove školske godine cijena školske marende u pulskim školama iznosi 12 kuna, a država financira deset kuna, roditelji čija djeca ne ostvaruju pravo na subvenciju u cijeni školske marende, sami će podmirivat razliku do pune cijene, odnosno dvije kune dnevno ili oko 40 kuna mjesečno.

Sukladno smjernicama nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, sve su škole zatražile dodatno zapošljavanje kuharskog osoblja zbog povećanog broja obroka.

Dva kuhana obroka tjedno

Sve će škole imati minimalno dva kuhana obroka u tjednu, dok će se ostale dane pripremati ‘suha’ marenda koja se sastoji od mliječnih obroka, sukladno preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Grad Pula kao i ranijih godina, u proračunu za 2023. godinu financira program pod nazivom Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama na području grada Pule, kojeg Nastavni zavod za javno zdravstvo IŽ provodi u svim osnovnim školama. Tijekom školske godine, a nakon obavljenih predavanja i rada s kuhinjskim osobljem, analizom školskih jelovnika planirano je praćenje promjena u sastavu jelovnika. U sklopu programa predviđeno je davanje savjeta i preporuka za školski jelovnik. Aktivnosti programa usmjerene su na unapređenje kvalitete prehrane u osnovnim školama, promociju zdravih prehrambenih navika i zdravog načina života te edukaciju školskog osoblja i roditelja, stoji u priopćenju Grada.

* Naslovna fotografija je iz arhive Grada Pule