Saznajte što više o dojenju još u trudnoći!

05.10.2017 / Piše Paola Albertini

U povodu Nacionalnog tjedna dojenja, u razgovoru za Mamatataja patronažna sestra Mara Kozić rekla je da majke ponekad odustanu od dojenja zbog još uvijek prisutnih mitova

Majčino mlijeko je optimalna hrana za novorođenče jer sadržava sve potrebne hranjive tvari za optimalan rast i razvoj. Iako je dojenje prirodno, ono iziskuje strpljenje i vještinu koju je potrebno naučiti.

U Hrvatskoj broj dojene djece nije zadovoljavajući, a kako bi se buduće majke ohrabrile da u dojenju ustraju, prvi tjedan u listopadu obilježava se kao Nacionalni tjedan dojenja. Tim se povodom održava niz aktivnosti i o dobrobiti dojenja ne ukazuje se samo majkama, već se dojenje promovira u medijima i široj zajednici. Geslo ovogodišnjeg tjedna je „Podržimo dojenje zajedno“.

Još uvijek pristuni mitovi

U Puli su se danas patronažne sestre Istarskog doma zdravlja i majke okupile na Portarati i u ugodnom druženju razmjenjivale iskustva, ali i davale informacije znatiželjnim građanima.

U razgovoru za Mamatataja patronažna sestra Mara Kozić rekla je da majke ponekad odustanu od dojenja jer još su uvijek prisutni mitovi koji nisu točni.

– Majke čuju različite informacije sa svih strana i tada, ako nisu sigurne u sebe i ako nemaju dovoljnu podršku okoline, olako odustanu, rekla je. Istaknula je važnost podrške partnera, patronažne sestre i pedijatra.

Često majke misle da nemaju dovoljno mlijeka, no dijete, ističe patronažna sestra Mara, ima mali želudac i normalno je da isprva neće puno pojesti. No to ne znači da majka nema dovoljno mlijeka, veli ona.

Dijete je najbolja izdajalica

– Bilo bi dobro već u trudnoći što više educirati se o dojenju jer kad dođe taj trenutak žene se nerijetko teško snalaze. Informiranje je zato prvi korak ka uspješnom dojenju, veli ona.

Kako bi se spriječile eventualne komplikacije kod dojenja, poput ragada ili mastitisa, bitno je da dijete pravilno uhvati dojku.

Kod ragada, ali i mastitisa, preporuka je dijete što češće stavljati na prsa jer dijete je najbolja ‘izdajalica’. Kod ragada, i da bi se one izbjegle, treba prije svega popraviti položaj djeteta na dojki. Ako hvat nije dobar, potrebno je i po nekoliko puta izvaditi dojku i dati djetetu da je ponovo, pravilno uhvati, savjetuju patronaže.

– Najbitnije je, ako je majka odlučila dojiti, da je ne pokolebaju ikakvi problemi, naglasila je Mara Kozić.

Dojiti isključivo na zahtjev

Na pitanje treba li dijete dojiti na zahtjev ili u pravilnim vremenskim razmacima, odgovara da dijete valja dojiti na zahtjev. “U tome bi patronažne sestre i pedijatri trebali biti složni, jer tako kažu brojna znanstvena istraživanja“, ističe.

Ako dijete ima grčeve i neprestano plače majci je ponekad teško procijeniti je li ono doista gladno ili ga muče kolike.

– Tada mu treba ponuditi dojku jer se dijete na dojci umiri, ali nikako mu nuditi dojku, primjerice, samo svaka tri sata. To je posebno važno u prvim danima i tjednima djetetova života. Tada su što češći podoji vrlo bitni kako bi se dojenje održalo. Ako se na taj način krene, onda kasnije ne bi trebalo biti nikakvih problema, rekla je Mara Kozić.

Važni noćni podoji

Naglasila je da su noćni podoji, koliko god bili naporni za majku, jednako važni, čak i važniji od dnevnih, jer su u to vrijeme hormoni zaduženi za proizvodnju mlijeka na vrhuncu. Dojena djeca noću se često bude jer traže dojku, no istraživanja pokazuju da bi se budila i češće da nemaju dojku koja ih (i) noću utješi.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje do prvih šest mjeseci, od čega majke često odustaju, nerijetko i na poticaj iz okoline. Česti su savjeti da se djetetu već s tri, četiri mjeseca ponudi kašica.

Dijete zna koliko mu je mlijeka potrebno!

– Mi pokušavamo osvijestiti javnost da je do prvih šest mjeseci djetetova života isključivo dojenje idealno i da je majčino mlijeko najbolja hrana i najbolji početak za novorođenče. U tom vremenu dojenče ne treba nikakvu drugu hranu niti tekućinu, rekla nam je patronažna sestra Dragica Dolenec. Dodala je kako dojena djeca imaju manje šanse za pojavu pretilosti, koja je danas vrlo česta.

– Dijete traži i zna koliko može pojesti, dok kod hranjenja na bočicu i kašicama majka je ta koja djetetu određuje količinu hrane, pojasnila je.

Dojenje je najbolji početak i za mamu. Naime, zdravstvena istraživanja su dokazala da dojenje doprinosi prevenciji raka dojke i jajnika. Možemo stoga zaključiti da je dojenje najzdraviji i najsretniji početak života! 🙂

Za sve nedoumice i pitanja vezana za dojenje, žene se mogu obratiti i grupama za potporu dojenju (www.hugpd.hr), a za informacije o vremenu i mjestu njihova održavanja najbolje je pitati patronažnu sestru u vašem Domu zdravlja.