Čarolija radova malih istraživača iz dječjeg vrtića Maslačak  

27.04.2015 / Mamatataja

Pristup koji su odgojiteljice dječjeg vrtića Maslačak pokazale ovom izložbom predstavlja ispravan put. One uče djecu kako će sami stvarati situacije iz kojih će učiti, a ne uče ih znanje samo reproducirati, rekla je Severka Verbanac

Javne prezentacije radova i aktivnosti djece iz pulskog dječjeg vrtića Maslačak i voditeljice Morene Ravnić uvijek nanovo iznenađuju. Ovoga puta, na izložbi “Tragom svjetlosti”, otvorenoj u galeriji Vincent iz Kastva u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, djeca s odgojiteljicama ovog privatnog vrtića izložila su pravu čaroliju kreativnosti, truda, zalaganja i istraživačkog duha.

Zaista čarobno, ushit je kojim se prikazano može opisati i koji vas preplavi kada se nađete među izloženim eksponatima. Pa zar su to djeca radila, zar su vrtićka djeca sudjelovala u svim ovim aktivnostima, zar im je zaista, tako malima, dana prilika da spoznaju i istražuju svijet oko sebe poput malih istraživača, ali na njihov, dječji način, onako kako oni žele i kako ga oni vide?!

DSC_5212

DSC_5261

DSC_5263

Strip, osvijetljeni grad, lampa

A mali polaznici Maslačka istraživali su svjetlost pa su onda napravili strip o svjetlosti na različite teme. Osmislili su stripove o vatrometu, svjetlosti na nebu, svemiru, sjeni..

Sagradili su pravi grad od drvenih kocaka i onda ga osvijetliti. Crtali su na temu svjetlosti, osvjetljavali su tegle punjene vodom, provodili istraživanje s gel kuglicama. Osmislili su i prezentirali društvenu igu. Dizajnirali su i sudjelovali u izradi rasvjetnih tijela. Velebna i dječjim rukama oslikana podna lampa izgleda poput prvog dizajnerskog eksponata, jednako kao i viseće svjetiljke.

Djeca su uz pomoć flexi mikroskopa i njegove svjetlosti odabirala i fotografirala željeni kadar. Kapanjem laviranog tuša po ledu otkrivala su i istraživala nevidljivo. Sjena je pak bila poticaj za likovno i verbalno stvaralaštvo. Iscrtavali su sjene koje su sami odabrali, a koristili su pritom i grafoskop. Svoje misli vezane uz svjetlost i sjenu do kojih su došli u svom istraživačkom radu  potom su im odgojiteljice pomogle zapisati.

DSC_5176b

DSC_5177

DSC_5188

Moć dječjih misli i mašte

Na otvaranju izložbe, na kojoj su sudjelovali mnogi gosti, djeca i roditelji, mali polaznici Maslačka otpjevali su pjesmu za koju su glazbu i tekst napisale njihove odgojiteljice Anita Smokrović i Kristina Ilić. Otvaranje nije moglo proći bez modne revije pa su tako predškolarke, vidljivo uzbuđene, galerijom prodefilirale u kostimima koje su im pomogle napraviti Morena Ravnić i Nika Ravnić.

DSC_5216

DSC_5225

Severka Verbanac, ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin, u uvodnom je govoru citirala prve rečenice nedavno izdane knjige voditeljice i vlasnice Maslačka Morene Ravnić Uhvati pokret, u kojima ona kaže: “Biti neovisan i slobodan. Letjeti nepoznatim prostranstvima, upoznajući i istražujući, a istovremeno se radujući.”

DSC_5285

Morena Ravnić

DSC_5185

DSC_5289

– Mislim da su upravo ovom izložbom odgojiteljice dječjeg vrtića Maslačak, Morena Ravnić i njezine kolegice, tete Anita, Nika i Kristina, nanovo dokazale kako duboko vjeruju u moć dječjeg slobodnog uma te da djeca svojom maštom i mislima mogu stvarno letjeti gdje god oni to požele. Odgojiteljice pritom nisu bile usmjerene na produkciju znanja o svjetlu, sjenama, reflektiranju, o efektima boja i lomu svjetlosti te drugim fizikalnim pojavama vezanim uz svjetlost, već su umjesto toga težile stvoriti uvjete, situacije, prilike, materijale, sve ono što će potaknuti samu djecu i zaintrigirati ih da oni sami istražuju, rekla je Severka Verbanac.

Učiti djecu kako da sami uče

Naglasila je da se u izloženim radovima osjeća radna atmosfera u kojoj su djeca bila opuštena, kao i da su uživala u ulozi istraživača te pritom spontano, slobodno ispitivala i istraživala nove situacije i trenutke. “Mislim da pristup koji su nam odgojiteljice dječjeg vrtića Maslačak pokazale ovom izložbom predstavlja ispravan put. One uče djecu kako će sami jednog dana učiti i kako će sami stvarati situacije iz kojih će učiti, a ne da uče na način da znanje samo reproduciraju”, rekla je.

Severka Verbanac čestitala je Moreni Ravnić na entuzijazmu i energiji koju prenosi na djecu i odgojiteljice, ali i na njene suradnike, kao i sve koji prate njezin rad. Roditeljima je poručila da uživaju u rezultatima i uspjehu koje su njihova djeca u neposrednom radu i boravku u ovom vrtiću postigla.

DSC_5192

zara ogle+šljoke (1)

DSC_5270

DSC_5179

DSC_5190