Čudesan svijet antike na pulskim trgovima od 11. do 13. lipnja

11.06.2015 / Mamatataja

Organizatori najavljuju bogat dječji program. U kinu Valli već je otvorena izložba dječjih radova Klasični Rim u Puli talijanskog vrtića Rin Tin Tin. U petak i subotu, 12. i 13. lipnja, parkom Grada Graza u jutarnjim satima zavladat će antički bogovi i božice te mitološka bića

U Puli se od 11. do 13. lipnja održavaju 14. Dani Antike – Pula Superiorvm. Festival, koji oživljava pulsku svakodnevicu u doba antike, otvoren je navečer  11. lipnja, plesnom predstavom Orfej i Euridika Teatra Naranče. Tijekom večeri uslijedile su i predstave Crispo Comedy Istre Inspirit te Antigona Teatra Naranča. Modni događaj priredile su rimske carice iz agencije Tijara.

Portaratu i Forum od jutarnjih će sati, 12. i 13. lipnja, pohoditi ulični zabavljači, a bit će tu i priče o zanatima, sajam, dječji antički kutak, kao i crtice iz antičkog života. Na antičkom sajmu obrtnici i trgovci izlagat će originalne proizvode izrađene prema starim antičkim recepturama i nadahnute rimskim povijesnim razdobljem. Na Trgu Portarata prikazani su antički zanati koji su u istom obliku te načinom izrade sačuvani do danas – od izrade ručno pletenih košara do obrade keramike.

antika 99

Organizatori najavljuju bogat dječji program. U kinu Valli je otvorena izložba dječjih radova Klasični Rim u Puli talijanskog vrtića Rin Tin Tin, na kojoj su pulski mališani pokazali što su stvarali i kreirali na temu antike. Otvaranje izložbe popratili su mali virtuozi na violini iz Figara. Program se potom nastavio filmskom projekcijom za najmlađe.

U petak i subotu, 12. i 13. lipnja, u parku Grada Graza u jutarnjim satima odvijat će se međunarodni Rimski tabor i dječji kostimirani defile. Udruga Birikina za najmlađe priprema čudesan svijet antičke mitologije s mitološkim bićem Satirom – polu čovjekom polu jarcem, a tu su i Venera, antička božica ljubavi i ljepote te bog mora Neptun.

Manifestacija obiluje različitim sadržajem – tribinama, glazbom, plesom i predstavama u večernjim i kasnovečernjim terminima, pa će tako Teatar Naranča, 12. lipnja, u 22.30 sati, u Galeriji Cvajner izvesti svog Herkula, a Kleopatru 13. lipnja, u 21 sat, na Forumu.

antika 100

Na arheološkom lokalitetu Nezakcij u Valturi, 12. lipnja, s početkom u 20 sati, odigrat će se Epulon – predstava i prikaz civilizacije Histra u Nezakciju, kao i Rimsko-Histarska bitka.

Festival će ponuditi i nove sadržaje. Tako će se na Portarati, 13. lipnja, u 21.15 sati, održati festivalski antički pub kviz uz stručnog voditelja i moderatora Deana Kotigu, popularnog lovca u HRT-ovom kvizu Potjera.

U sklopu završnice festivala, u Areni će se upriličiti impresivne borbe gladijatora, dakle upravo u amfiteatru u kojem su se u prošlosti zaista i održavale. Program počinje 13. lipnja u 19.45 sati i predviđeno je da traje do 21 sat.

antika 96

Prema riječima koordinatorice programa Marijane Valić, svi su programi besplatni za posjetitelje, osim spektakla u Areni.

Organizatori festivala su pulska i ližnjanska Turistička zajednica, Arheološki muzej Pula te Illustris travel.