Da bi dojile majke trebaju podršku očeva, poslodavaca i zajednice

26.07.2019 / Mamatataja

Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima ključno je za zadržavanje visoke stope dojenja u prvim mjesecima djetetova života, ističu u UNICEF-u i Ministarstvu zdravstva

U Hrvatskoj je 78,9 posto djece od rođenja do 2 mjeseca isključivo dojeno. Nakon 6 mjeseci stopa dojenja opada pa je za to razdoblje neophodno stvarati podržavajuće okruženje za majke.

To je i razlog što će tema ovogodišnjeg, 29. Međunarodnog tjedna dojenja biti osnaživanje roditelja i stvaranje okružja koje potiče dojenje.

Opremanje rodilišta

Dobra zastupljenost dojenja u prva dva mjeseca opravdava se činjenicom da je Hrvatska među pet najuspješnijih zemalja po provedbi inicijative ‘Rodilišta prijatelji djece’. Kako bi se dodatno unaprijedili uvjeti za sve novorođene bebe i njihove majke ministarstvo zdravstva i UNICEF ove će godine, u okviru UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza, dodatno opremiti sva rodilišta u Hrvatskoj, njih ukupno 31.

Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima ključno je za zadržavanje visoke stope dojenja u prvim mjesecima djetetova života, stoji u priopćenju sa današnje konferencije UNICEF-a i Ministarstva zdravstva.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, naglasila je da majke trebaju podršku očeva, partnera, obitelji, poslodavaca i zajednice kako bi mogle uspješno dojiti i nakon prvih mjeseci djetetova života.

– UNICEF podržava razvijanje dobrih praksi koje uzimaju u obzir potrebe majki na radnom mjestu i u svim svakodnevnim situacijama, a sve počinje u rodilištu. Kako bismo zadržali visoku stopu dojenja i osigurali najbolje uvjete za djecu i majke, potrebno je kontinuirano ulaganje u opremu i edukaciju osoblja. Ove godine na humanitarnoj utrci Mliječna staza trčimo za najbolji početak života, izjavila je M. Castillo.

Prikupljena sredstva, pored edukacije osoblja, uložit će se i nabavu opreme za olakšavanje poroda, poput bežičnog CTG-a i fototerapijske dekice. Za rodilišta će biti osigurani i krevetići za bebe prilagođeni majkama koje su rodile carskim rezom.

Cilj je produljiti dojenje do 6 mjeseci

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, naglasio je da je cilj Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj do 2020. povećati udio isključivo dojene djece do navršenih šest mjeseci života, nastaviti provođenje promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja.

Na važnost dojenja koje je jedno od najboljih ulaganja u zdravlje svjetskog stanovništva podsjetio je i zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb dr. Stjepko Pleština.

– Dojenje je ključno za zdravlje i razvoj djece, ali i majki. Naime, majke koje doje imaju manji rizik od razvoja raka dojke.

Dr. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, rekao je da se u hrvatskim okvirima, u Petrovoj rodi više od 50% djece vrlo niske i niske porođajne težine.

– Perinatalni mortalitet je na razini najrazvijenijih zemalja svijeta, bolji nego prosjek EU. Otkad postoji klinika potičemo dojenje kao najbolji način hranjenja djece i na to smo iznimno ponosni, rekao je.