Dan otvorenih vrata pulskog rodilišta

03.05.2017 / Vesna Kapeloto

Dan otvorenih vrata pulskog rodilišta u petak, 5. svibnja, organiziraju primalje kako bi ženama koje namjeravaju roditi u ovom rodilištu približile prostor i uvjete za porod te predstavile sebe i svoj rad

Na Međunarodni dan primalja, u petak, 5. svibnja, pulsko rodilište otvara vrata svim budućim rodiljama i njihovim bližnjima.

Riječ je o Danu otvorenih vrata koje ovo rodilište pri Općoj bolnici Pula i tamošnje primalje organiziraju drugu godinu za redom, upravo kako bi se ženama koje namjeravaju roditi u ovom rodilištu približio prostor i uvjeti za porod, a primalje predstavile sebe i svoj rad.

Prema riječima primalje Slobodke Arsove, prvostupnice primaljstva te potpredsjednice Hrvatske komore primalja za Istarsku županiju, obilazak odjela ginekologije i rađaonica odvijat će se u dva turnusa, prvi od 9 do 11 sati te drugi, od 11 do 14 sati. Nije potrebno prijaviti se, već je dovoljno doći na prijem u zgradu rodilišta.

– Pozivamo sve buduće mame da nas posjete zajedno sa svojim partnerima, sestrama, mamama, djecom, da dođu i upoznaju se s nama. Želja nam je predstaviti se, da nas žene vide uživo i znaju za nas, a sve da im bude lakše kada dođu na porod i vide neko poznato lice, veli primalja Slobodka.

Bit će to prilika da rodilje i buduće rodilje razgovaraju s primaljama, odnosno babicama, da pitaju sve što ih zanima i tako sa što manje straha i tjeskobe dođu na porod. Primalje će ih upoznati i s praktičnim informacijama, pa tako i potrebnim stvarima koje trebaju sa sobom ponijeti u rodilište na porod. Govorit će im o uvjetima koje mogu imati i zatražiti na samom porodu.

– Cilj našeg rada kao visokoobrazovanih primalja, a što promovira i Hrvatska komora primalja, je da se u hrvatskim rodilištima sve više primjenjuju uvjeti kakve žene na porodu imaju u zapadnoeuropskim državama, da sve više izlazimo u susret željama koje žene iskazuju i uvjetima koje očekuju na porodu, a sve dok porod ide prirodnim tijekom, rekla je Slobodka Arsova.

Slobodka Arsova, prvostupnica primaljstva