Dječji vrtić Cvrčak: Prave vrijednosti od malih nogu u ‘Cvrčko-obitelji’

16.05.2016 / Promo

Dječji vrtić Cvrčak nalazi se u pulskom naselju Veruda Porat, u blizini različitih zelenih površina. U vrtiću postoje jaslička i vrtićka skupina, iako se rad provodi u tri grupice prilagođene uzrastu djece

– Želja nam je svakodnevnim iskustvom poticati cjelovit razvoj djeteta i stvoriti temelje kvalitetne, sretne i uspješne osobe. Želimo djeci pružiti i omogućiti – prave vrijednosti od malih nogu. Opisala je tako svakodnevni rad s djecom u pulskom Dječjem vrtiću i jaslicama Crvčak ravnateljica Elena Orlović.

Dječji vrtić Cvrčak se nalazi u pulskom naselju Veruda Porat na Novoj Verudi, u De Franceschijevoj 46, i pruža odgoj, naobrazbu i njegu djece predškolske dobi, od navršenih 12. mjeseci do polaska u školu, u sklopu redovitog 10-satnog programa.

slika (2)

Vrtić je smješten u blizini različitih zelenih površina. Djeca svakodnevno borave u obližnjem parku, šumici, na poligonu ili uz more, što potiče njihovu radoznalost te ukupni razvoj. S druge strane, dobra lokacija roditeljima olakšava pristup vrtiću.

Jede se samo zdravo

U vrtiću postoje jaslička i vrtićka skupina, iako se rad provodi u tri grupice prilagođene dobi djece. U prostranom prostoru vrtića od 200 metara četvornih, grupe dio vremena provode u samostalnom radu, a ostatak vremena u zajedničkoj igri i interakciji sve djece.

– Rad u malim grupama prilagođen uzrastu i razvoju pojedinog djeteta, te zajedničke aktivnosti djece svih uzrasta pružaju pozitivni učinak homogenih i heterogenih skupina na razvoj svakog djeteta. Mogućnost komunikacije sa svim odgojiteljima omogućuje identifikaciju i imitaciju osoba različitih interesa, posebno zbog interakcije s muškim odgojiteljem koji je dio našeg kolektiva od početka rada vrtića, 2007. godine, veli ravnateljica Orlović.

crtanje (4)

Inkluzija djece s posebnim potrebama je sastavni dio rada vrtića. Suradnjom s udrugama osoba s invaliditetom i ustanovama specijaliziranima za skrb o osobama s posebnim potrebama djecu se potiče na razvoj empatije, razumijevanje i uvažavanje tuđih potreba.

Posebnu pažnju i brigu u Cvrčku posvećuju prehrani djece koja se temelji na zdravim obrocima s voćem i povrćem. Izbjegavaju se proizvodi s aditivima, tj. konzervansima, te s prekomjernom količinom soli i šećera. Na jelovniku nema suhomesnatih proizvoda, gotovih zašećerenih voćnih jogurta. U jogurte sami dodaju voće, a za jutarnji ‘snack’ ponudit će i mrkvu.

Dan otvorenih vrata, 23. svibnja

U vrtiću se velika pažnja pridaje i ekološkom odgoju, a i društveno su vrlo aktivni. Odlaze na kazališne predstave te obilaze različite manifestacije poput Dana antike, Monte Librića, Dana meda u Pazinu, Cukijade, itd.

cvrčak 2 robi

U suradnji s vanjskim suradnicima, u vrtiću se održavaju i dodatni programi, poput radionica stranih jezika (talijanskog, njemačkog i engleskog) te glazbene radionice. Organiziraju se i radionice za roditelje, tzv. grupe podrške, koje vodi voditelj certificiran pri Institutu za grupnu analizu Zagreb.

Dječji vrtić Cvrčak ima i svoju Facebook stranicu na kojoj objavljuju sve svoje aktivnosti. Kako sve izgleda uživo možete pogledati, i razgovarati sa svim odgajateljima, na Danu otvorenih vrata, koje za roditelje u Cvrčku organiziraju u ponedjeljak, 23. svibnja, od 16.30 do 18 sati.

cvrčak 18

Što roditelji kažu o Cvrčku i zašto su ga izabrali:

Ana Štokovac: Volim naše tete i barbu. Sviđa mi se što su isti odgojitelji od početka rada vrtića. Volim što idu na izlete, na svaku predstavu. Sviđa mi se što se svakom djetetu pristupa individualno, što su odgojitelji uvijek spremni na individualne razgovore s roditeljima. Drago mi je da u grupama ima djece s poteškoćama u razvoju. Sviđa mi se prehrana, voće i povrće za gablece, što su djeca najviše moguće u prirodi. Najvažnije mi je što je moje dijete sretno i zadovoljno.

Morana Perković: Dječji vrtić Cvrčak najbolji je koji smo mogli odabrati. Divni odgajatelji, ravnateljica, prekrasno uređen prostor, u svakom trenutku znam da je moje dijete zbrinuto i sigurno. Posebna pohvala za brigu oko prehrane za djecu koja zahtijevaju poseban režim ishrane iz zdravstvenih razloga. Ma sve naj, naj!

Tamara Jurić: Kad je naša djevojčica imala 14 mjeseci obišli smo državne i privatne jaslice za koje smo imali preporuku. Cvrčak je bio zadnji na popisu. Imala sam dobar filing. Moja djevojčica sama je pružila ruke prema teti Zrinki, koju je prvi put u životu vidjela. Dok nam je ravnateljica pojašnjavala rad vrtića, prehranu… muž i ja smo se pogledali i rekli ‘to je to’. Cijeli tim odgojitelja nam je pružio podršku u procesu prilagodbe. Ima dana kada naša djevojčica ne želi ići kući. U vrtić odlazi sretna.
Kada se Cvrčci sretnu vani uvijek se pozdrave, zagrle i ljubav se osjeti na daljinu. Puno se radi sa djecom i to se vidi. Odgajatelji su pažljivi prema djeci. Ako se i pojavi koji problemčić otvoreno razgovaramo s ravnateljicom. Svi učimo i rastemo…

Info

Dječji vrtić i jaslice Cvrčak
Pula, Veruda Porat, De Franceschijeva 46
Facebook stranica Dječji vrtić Cvrčak
Kontakt M 098 460 486