Festival Veli Jože za djecu i odrasle 5. i 6. lipnja u Motovunu

31.05.2015 / Mamatataja

Povedite djecu ujutro i poslijepodne, a kasno navečer sudjelujte u puštanju lampiona – te zaželite želju, pozvala je u Motovun roditelje s djecom, Iva Jeletić, direktorica TZ-a Motovun

Hrabri i dobri div Jože vraća se u Motovun! Ovoga puta na 2. festival Veli Jože, koji će se u ovom istarskom srednjovjekovnom gradiću održati 5. i 6. lipnja. Bogat i raznovrsni jutarnji te poslijepodnevni dječji program te večernja događanja za odrasle više su nego dobar razlog za posjet Motovunu idućeg petka i subote.

U Motovunu će biti živo tijekom cijelog dana. Tu je premijera kratkometražnog filma Veli Jože, predstave, 2D projekcije, izložbe, priče i pjesme, srednjovjekovna uprizorenja, sajam starih zanata, nastupi uličnih izvođača i izvođača renesansne glazbe, noći literature, oslikavanje zidova, izrada skulptura od slame. Učenici pulske ugostiteljske škole pripremaju divovski kolač.

motovun 4

Prema riječima Ive Jeletić, direktorice Turističke zajednice Motovuna, ove se godine očekuje još više posjetitelja nego lani, kada je za festival pokazano iznimno zanimanje. Povedite djecu ujutro i poslijepodne, a kasno navečer sudjelujte u puštanju lampiona – te zaželite želju, pozvala je Iva Jeletić roditelje s djecom u Motovun.

Program u petak i subotu počinje u 10 sati Birikininim kutkom za djecu, u Parku kod zidina. Riječ je o interaktivnom programu za najmlađe koji će Motovun upoznati kroz likove iz srednjeg vijeka, kao i samog Velog Jožu. U dramskoj igri djeca će dobiti priliku ući u povijest i biti na par sati aktivni sudionici povijesnih događanja.

Za 11 sati predviđena je predstava Jup i Mali Jože. Kroz predstavu nizozemske umjetnice Monique Lapidarie, djeca upoznaju tko je bio Jožin sin – Mali Jože. U isto vrijeme pulski srednjoškolci započinju s izradom – divovskog kolača. Od 15 sati u Kinu Bauer prikazivat će se animirani film za djecu Željezni div, o dječaku Hogarthu Hughesu te željeznom divu.

Program za djecu se ponavlja od 16 sati i započinje Birikininim kutkom u Parku kod zidina, odnosno u 17 sati predstavom Jup i Mali Jože. U 18 sati Teatar Naranča izvest će predstavu Veli Jože.

U 19 sati kreće program za odrasle, i to u petak gostovanjem Korada Korlevića, a u subotu zagrebačkog književnika Vanje Spirin te beogradskog Gorana Skrobonje. U 20.30 sati prikazuje se kratkometražni film pulske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a u 21 sat na programu je ponovno predstava pulskog Teatra Naranča. Puštanje lampiona predviđeno je u 23 sata.

motovun 3

Za one koji su zaboravili, podsjetimo da najpoznatija motovunska legenda govori o divu koji je napunio tristo godina, čiji je vanjski izgled toliko zastrašujući da izgleda poput zvijeri. No, iza te snažne pojave krije se dobroćudno biće koje je uvijek vrijedno i marljivo radilo i pomagalo Motovunjanima. Zbog svađe napušta Motovun i gubi mu se svaki trag.

Međutim, Veli Jože i dan danas živi u istarskoj zemlji. Živi u planini, na njivama i pokraj potoka. Kopa i ore, sije i sadi. Tako je u istoimenom romanu Velog Jožu predstavio Vladimir Nazor. Zato, ako mislite da svijet bajki i divova ne postoji posjetite Motovun!

motovun 8

U motovunskoj Turističkoj zajednici napominju da je Festival Veli Jože usmjeren na stvaranje slike Motovuna kao destinacije svjetskih divova, a razvijanjem teme Veli Jože pridonose očuvanju zavičajnih vrijednosti i tradicijske kulture.

Organizatori festivala su Općina Motovun, TZ Motovun i turistička agencija Illustris – travel. U realizaciji samog projekta uključeno je više od 70 raznih udruga, institucija, ugostitelja i sajmaša iz cijele Hrvatske.

motovun 6