Humanitarnom utrkom i šetnjom ‘Ne, ću ben, hodi zajno!’ Gea Pula te poziva na samopregled dojki. Pogledaj kako to učiniti

29.09.2022 / Mamatataja

U Klubu Gea ti poručuju da odvojiš 5 minuta jednom mjesečno i napraviš samopregled dojki. Video o tome kako to učiniti pogledaj na linku u tekstu

U povodu Dana ružičaste vrpce, Nacionalnog dana protiv raka dojke, i Ružičastog mjeseca 2022., Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula i ove godine tradicionalno organizira niz aktivnosti kako bi povećali svijest žena o važnosti preventivnih pregleda i samopregleda dojki.

Kako navode u Klubu Gea, centralna aktivnost i ove godine je  humanitarna utrka Ne, ću ben, hodi zajno!, koja će se održati u nedjelju, 2. listopada, u 11 sati, na pulskom Lungomareu. Ove godine trkači će trčati u majicama s porukom Ni priša, ma ni ča čekati te #necuben, #hodizajno s QR kodom koji vodi na video o samopregledu dojke Kluba Gea Pula.

U nedjelju na Lungo mare

Glavna utrka i rekreativna šetnja kreće s Valkana, a trči se pulskom šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog na šetnicu Verudele do tvrđave Bourguignon i nazad. Istovremeno kreće i rekreativna šetnja odmah nakon trkača, a njena ruta je šetalište Lungomare sa okretištem u Gortanovoj uvali i nazad do Valkana. Na Valkanama će biti organiziran zabavni program uz glazbu.

Na startu će građani moći posjetiti i info-punkt Kluba žena Gea na kojem će moći dobiti korisne informacije o ranom otkrivanju raka dojke i samopregledu dojke, informirati se o zdravim životnim navikama te preventivnim i rehabilitacijskim programima koje provodi Klub Gea.

Video spot i audio spot kojim se želi ukazati na važnost preventivnih pregleda koji mogu ženi spasiti život sa već poznatom krilaticom Kluba Gea Pula Ne, ću ben, hodi zajno – financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, kao i cjelokupni projekt.

Sredstva koja će se prikupljati namijenjena su provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa, a to su limfna drenaža, ciljane medicinske vježbe, rekreativna šetnja, shiatsu tretmani te financijska pomoć članicama u potrebi, a što nije pokriveno novcem iz projekta Europskog socijalnog fonda.

Predavanja i radionice

U sklopu Ružičastog mjeseca listopada održat će se i Dani otvorenih vrata udruge, u sklopu kojih će biti održano više predavanja i radionica. U četvrtak, 13. listopada, u prostorijama Kluba Gea, u Nobileovoj ulici u Puli, u 17 sati, psihoterapeutkinja Štefanija Prosenjak Žumbar održat će predavanje Rak i stres, a u 18 sati fiziterapeutkinja Gracijela Benčić održat će radionicu disanja Pravilnim disanjem do zdravlja. U 18.30 sati  fitoterapeutkinja Vesna Thiele sudionicima će prezentirati 5 koraka za život za bolesti.

U petak, 14. listopada, od 14.30 do 16.30 bit će održano individualno savjetovanje s onkologom, dr. med. Marijom Bošcem, dok će bacc. ms. Suzana Forlani održati radionicu samopregleda dojki. U 17 sati mr. pharm. Ana Grbac održat će predavanje Kontrolom težine do zdravlja, a u 18 sati će Fina Balta-Šošić kreativnu radionicu pod nazivom Anđeli dobrih želja.

Crne brojke

Nažalost, stopa smrtnosti kod žena oboljelih od raka dojke je izuzetno velika. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije svaka deveta žena u Istri oboljet će od raka dojke. Godišnje se bolest otkrije u prosjeku kod 123 žene u Istri, a čak 46 osoba godišnje u Istri umire od raka dojke. Visoka smrtnost može se smanjiti samo otkrivanjem bolesti na vrijeme stoga su ove akcije od iznimne važnosti, naglašavaju u Gei.

U Gei ti poručuju da odvojiš 5 minuta jednom mjesečno i  napraviš samopregled dojki. Video o tome kako to učiniti pogledaj u edukativno-informativnom videu na geapula.hr.