Igračke za djecu najopasniji proizvodi u EU prošle godine

30.03.2018 / Piše V. Kapeloto

Upravo su igračke za djecu, odnosno popularni fidget spinner, u 2017. bili na vrhu liste opasnih proizvoda, na što su potrošači upozoreni putem sustava za praćenje kvalitete neprehrambenih proizvoda Rapid Alert System, stoji u priopćenju za medije Europske komisije

Prema priopćenju Europske komisije, prošle godine izdano je više od dvije tisuće upozorenja o proizvodima opasnim za zdravlje, koji su bili u prodaji u zemljama EU-a te su povučeni s tržišta.

Upravo su igračke za djecu te popularni fidget spinner u 2017. godini bili na vrhu liste opasnih proizvoda, na što su potrošači upozoreni putem sustava za praćenje kvalitete neprehrambenih proizvoda Rapid Alert System.

Unutrašnjost raznovrsnih modela fidgeta sastoji se od kugličnog ležaja s kuglicama koje se mogu progutati, iako su prijavljivane i druge mogućnosti ozljeđivanja djece. Među prijavljenim opasnim igračkama su i karnevalske maske s visokim udjelom klamidija.

Najviše opasnih proizvoda iz Kine

Pored igračaka za djecu koje su činile 29 posto svih uočenih i prijavljenih opasnih proizvoda, slijede motorna vozila (20 %) te odjeća, tekstil i modni dodaci (12%).

Kao i godinu dana ranije, najviše proizvoda dolazi iz Kine – 52,4 posto. Iz Njemačke ih je bilo 8,4 posto, Francuske 5,3, Turske 3,3, Italije 2,2 posto.

S obzirom na vrstu opasnosti, najveći je bio rizik od ozljeda (28%) te trovanja kemijskim supstancama (22%), navodi se u priopćenju za medije Europske komisije.

Rapid Alert System na području EU-a

U prijavljivanju opasnih neprehrambenih proizvoda putem sustava Rapid Alert u ovom trenutku sudjeluje 31 europska zemlja, pored onih iz EU-a još i Island, Lihenštajn i Norveška. Sve države uključene u ovaj sustav mogu brzo reagirati i povući rizične i opasne proizvode sa svojih tržišta. Rapid Alert System važan je alat u cilju zaštite kupaca u EU-u te osnaživanju nacionalnih zakonskih propisa u službi sigurnosti potrošača, ističu u Europskoj komisiji.