Istraživanje Hrabrog telefona: Polovica Hrvata podržava tjelesno kažnjavanje djece

30.04.2018 / Mamatataja

Istraživanje je utvrdilo da tek nešto manje od dvije petine anketiranih (39%) prepoznaje štetnost tjelesnog kažnjavanja i smatra da se ono nikada ne bi trebalo koristiti

U povodu Međunarodnog dana odgoja bez batina Hrabri telefon je predstavio rezultate istraživanja o stavovima o tjelesnom kažnjavanju djece provedenom u sklopu projekta Od politike do stvarnosti – promjene stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece.

Istraživanje je provedeno online u kolovozu 2017. godine, na reprezentativnom uzorku od 500 anketiranih na području Republike Hrvatske.

Istraživanje je utvrdilo da:

– svaka druga osoba (52%) smatra da se tjelesno kažnjavanje djece generalno ne bi trebalo koristiti, no smatra ga opravdanim u nekim situacijama,

– nešto manje od dvije petine (39%) prepoznaje štetnost tjelesnog kažnjavanja i smatra da se ono nikada ne bi trebalo koristiti,

– svaki treći sudionik (34%) smatra da se tjelesno kažnjavanje ne bi trebalo zabraniti roditeljima u odgoju djece,

– 41 posto sudionika ne zna je li tjelesno kažnjavanje u RH zakonom zabranjeno.

Predsjednica Hrabrog telefona psihologinja Hana Hrpka istaknula je da je jedan od glavnih ciljeva projekta osnažiti stručnjake iz dječjih vrtića u radu s roditeljima, posebice o problematici tjelesnog kažnjavanja.

– Kada govorimo o predškolskoj dobi, govorimo o kritičnom razvojnom razdoblju u kojemu roditelji često ne znaju kako drugačije postupiti. Zajednički cilj nam je biti uz roditelje onda kada im je podrška najpotrebnija i pomoći im prepoznati učinkovito i pozitivno roditeljstvo u njima samima. Već godinama im pružamo podršku putem našeg Hrabrog telefona za mame i tate (0800-0800), a sada smo to mogli činiti i putem ovog projekta, rekla je.

Riječ je o dvogodišnjem projektu koji se provodi u Hrvatskoj, Latviji i Poljskoj s ciljem suzbijanja i prevencije tjelesnog kažnjavanja djece kroz suradnju i razmjenu iskustava.