Istraživanje potvrdilo: Iskustvo skrbi u hrvatskim rodilištima među najgorima – ženama se onemogućuje kretanje i biranje položaja pri rađanju

17.02.2022 / Mamatataja

Riječ je o prvim rezultatima istraživanja o iskustvima trudnica, rodilja i babinjača u Hrvatskoj i Europi za vrijeme pandemije

Prema rezultatima znanstvenog istraživanja koje je objavio ugledni časopis The Lancet Regional Health Europe, o kvaliteti zdravstvene zaštite za majke i novorođenčad u bolničkim rodilištima pri porođaju za vrijeme pandemije COVID-19 u 12 zemalja Europske regije SZO – Hrvatska se našla na samom dnu – ispred Srbije.

Riječ je o prvim rezultatima istraživanja o iskustvima trudnica, rodilja i babinjača u hrvatskim rodilištima i u europskima za vrijeme pandemije.

Rezultati ukazuju na ogromne razlike u kvaliteti skrbi za žene i novorođenčad. Na vrhu ljestvice stoje Luksemburg s 355 bodova, Španjolska (345) i Njemačka (335), slijede Francuska, Norveška, Švedska, Portugal, Slovenija, Italija, a na dnu su Rumunjska (275), Hrvatska (270) i Srbija (205).

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 21.027 žena koje su rodile u prvoj godini pandemije, od 1. ožujka 2020. do 15. ožujka 2021.

Online upitnik temeljen je na Indeksu kvalitete skrbi za majke i novorođenčad Svjetske zdravstvene organizacije (WHO Standards for Quality of Maternal and Neonatal Care, QMNC) i organiziran u četiri područja: Pružanje skrbi, Iskustvo skrbi, Dostupnost fizičkih i ljudskih resursa, te Utjecaj COVID-19 na pružanje skrbi. Na temelju rezultata u svakom području, formirana je ukupna rang lista odgovora za to područje (0-100) te ukupna ocjena (0-400).

Kako prenosi portal Roda, Hrvatska je najbolje ocijenjena u područjima pružanja skrbi (80 bodova od mogućih 100) i u području ocjene promjena vezanih uz COVID (70 bodova od mogućih 100), dok su lošije ocijenjeni iskustvo skrbi (65 od mogućih 100) i dostupnost fizičkih i ljudskih resursa (55 od mogućih 100).

Onemogućena osnovna prava

I ovo istraživanje, prema podacima Roda, potvrdilo je, između ostaloga, općepoznato i poražavajuće saznanje da se u hrvatskim rodilištima rodiljama ne omogućavaju osnovna prava, kao što je kretanje za vrijeme trudova. Čak 66,8 posto žena nije se moglo kretati u rađaonici, u usporedbi s 25,6 posto njih u ostalim zemljama.

Također, čak 81,9 posto trudnica nije imalo mogućnost izbora položaja prilikom rađanja (kod ostalih zemalja njih 42.8 posto). Više od polovice žena, 55,5 posto, nije imalo mogućnost sudjelovati u donošenju odluka i izbora vezano za svoj porod. Pratnju na porodu nije imalo 80 posto rodilja.

U suradnji s voditeljicama znanstvenog projekta Imagine EURO, tršćanskog Instituta Burlo Garofolo, na projektu su u Hrvatskoj radile voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda, magistra znanosti Daniela Drandić i predavačica na Katedri za primaljstvo Sveučilišta u Rijeci, doktorandica Magdalena Kurbanović.

U Rodi ističu da je istraživanje ukazalo još jednom na sve probleme u zdravstvenoj zaštiti za trudnice, rodilje i babinjače, a na koje u ovoj udruzi upozoravaju nadležne institucije i javnost od početka pandemije – ponajprije na srozavanje kvalitete usluga, uskraćivanje pratnje na porodu i nedostatnu podršku u dojenju.

Istraživanje i dalje traje

U okviru ovog istraživačkog projekta izaći će još nekoliko znanstvenih istraživanja, uključujući rad koji mjeri iskustva zdravstvenih djelatnika u pandemiji. Preko 3.000 zdravstvenih djelatnika iz Europe sudjelovalo je već u istraživanju o iskustvima zdravstvenih djelatnika u bolničkim rodilištima za vrijeme pandemije, a u Rodi pozivaju da to učine i oni iz Hrvatske; anketni upitnik je otvoren za sve zdravstvene djelatnike koji rade u bolničkim rodilištima.

I dalje pozivaju žene koje su rodile u bolnici za vrijeme pandemije da sudjeluju u istraživanju koje je još u tijeku, odgovori će se skupljati  do kraja pandemije.