Jeste li provjerili imate li pravo na doplatak za djecu?

18.09.2018 / Mamatataja

Valja obratiti pažnju da će se novim korisnicima koji zahtjeve za isplatu podnesu do 1. listopada, pravo na doplatak priznati od dana stupanja na snagu izmjena Zakona, tj. od 1. srpnja 2018.

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje podsjećaju da je od 1. srpnja na snazi izmijenjeni Zakon o doplatku za djecu, kojim je dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak po članu kućanstva povećan na 2.328,20 kuna.

Valja obratiti pažnju da će se novim korisnicima koji zahtjeve za isplatu podnesu do 1. listopada, pravo na doplatak priznati od dana stupanja na snagu izmjena Zakona, tj. od 1. srpnja 2018. Nakon 1. listopada, pravo na doplatak za djecu priznat će se od dana podnošenja zahtjeva.

Pravo na doplatak za djecu stječe se i ostvaruje ovisno o broju svih članova kućanstva, broju djece i visine ukupnog dohotka svih članova kućanstva te drugim zakonski utvrđenim uvjetima. Također, pravo na doplatak za djecu ostvaruje se u bračnoj i izvanbračnoj zajednici.

U HZMO napominju da postojeći korisnici kojima se redovito isplaćuje doplatak za djecu ne trebaju podnositi nove zahtjeve jer su iznosi doplatka ostali nepromijenjeni.

Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a moguće je i besplatno putem pošte.

Sve informacije vezane uz doplatak za djecu mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na info telefonima Zavoda 01/4595-011 i 01/4595-022, te na web stranicama Zavoda – u podrubrici Doplatak za djecu. Na webu Zavoda mogu se naći i tiskanice u pdf-u, potrebne za podnošenje zahtjeva.

Uz tiskanice roditelj, tj. podnositelj zahtjeva, prilaže ili šalje presliku svoje osobne iskaznice te svih punoljetnih članova kućanstva, zatim dokaz o rođenju djeteta te potvrdu banke o broju tekućeg računa. Potvrda o visini primanja nije potrebna, budući da ti podaci pristižu iz Porezne uprave.