Kako pričati bajke: Dok su mama i tata tu, bajke nisu nikakvo zlo

21.12.2018 / Piše V. K.

Za nedavnog razgovora s dr. sc. Ivanom Markićem i dr. sc. Antom Kolakom, predavačima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pitali smo treba li i kako čitati bajke

Sve je više roditelja koji izbjegavaju čitati djeci bajke. Bajke Ivica i Marica, Pepeljuga, Snjeguljica pomalo su izašle iz mode. Roditelji biraju čitati neke modernije priče, prije svega manje okrutne i s porukama primjerenijim suvremenom vremenu u kojem živimo. Nije dakle više problem samo surovost bajki, već i po mnogima krive i zastarjele poruke koje se, posebno ženskoj djeci, šalju u kontekstu muško-ženskih odnosa.

U sigurnom obiteljskom okružju

Za nedavnog razgovora s dr. sc. Ivanom Markićem i dr sc. Antom Kolakom, predavačima na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i stručnjacima pedagogije i didaktičke kulture škole, dotakli smo se i teme bajki. Inače, Markić i Kolak autori su interaktivnih slikovnica za predškolsku i školsku djecu o kojima smo izvještavali. Evo njihovih razmišljanja.

– O bajkama postoje različita stajališta, ali dok god se bajka priča u sigurnom okružju, dok su tu tata i mama, dok postoji toplina obiteljskog doma, dok je riječ o zagrljaju, priči o dobru i zlu koja ima dobar završetak, bajke predstavljaju pedagošku vrijednost, rekao je Ante Kolak. Naglasio je da je bitan i kontekst u kojem se bajka priča.

Treba li dakle pričati djeci bajke, inzistirali smo.

– Široko je to pitanje, kako da me pitate treba li čitati lektiru ili ne. Bajke imaju svoju vrijednost, jednako kao i basne i lektira, samo se vremena mijenjaju i treba tome pristupiti na pravilan način, kazao je Kolak.

Otklonite sumnje i strah

I Ivan Markić je naglasio da je kod pričanja bajki najvažniji upravo osjećaj sigurnosti djeteta.

– Ni bajke ni basne nisu problem ako se dijete osjeća sigurno, ono će iz toga izvući ono najbolje. Ako roditelj pristupi na pravilan način, a to je da djetetu otkloni sumnje, da ne ostavi prostor za strah, već da otvori prostor za preispitivanje vrijednosti koje su unutar bajke, onda bajka neće biti samo zlo, čudovišta…, već će bajka biti alat za uspoređivanje vrijednosti i za odabir onih koji su ispravni, poručuje Markić.