Kampanja ‘I ja sam tu. Vidiš li me?’ kao potpora oboljelima od anoreksije i bulimije

23.05.2018 / Mamatataja

Kampanja traje do 2. lipnja s ciljem prikupljanja sredstava za uređenje stalnog Savjetovališta za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije

U tijeku je crowdfunding kampanja I ja sam tu. Vidiš li me?, koju je udruga Centar za poremećaje hranjenja BEA pokrenula s ciljem prikupljanja sredstava za uređenje stalnog Savjetovališta za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije te nespecifičnih poremećaja hranjenja u Zagrebu.

U Hrvatskoj od poremećaja hranjenja boluje oko 40.000 osoba, mahom adolescentnih djevojaka i mladih žena. Anoreksija pak ima najveću smrtnost među svim mentalnim poremećajima u adolescentnoj ženskoj populaciji.

Centar BEA djeluje od 2012. godine te je kroz razne oblike psiho-socijalne podrške obuhvatio više od 700 oboljelih djevojaka i mladića iz čitave Hrvatske i članova njihovih obitelji. Do sada je BEA djelovala u prostoru Mjesnog odbora Ribnjak u Zagrebu, a sada je udruga od Grada Zagreba putem natječaja dobila na korištenje nekadašnji prodajni prostor u Ilici 111, kojemu je potrebna temeljita obnova.

U tom bi se prostoru provodila savjetovanja s djevojkama i mladićima oboljelima od poremećaja hranjenja te bi prostor postao mjesto okupljanja grupa podrške i grupa za roditelje te organiziranja različitih radionica i predavanja. S oboljelima i njihovim bližnjima radit će stručnjaci educirani za rad s poremećajima hranjenja, stoji u priopćenju.

U kampanji I ja sam tu. Vidiš li me? sudjeluju – Anđa Marić, Ida Prester i Bruno Šimleša. Oni su u službenom videu ispričali dijelove ispovijesti oporavka triju korisnica Centra BEA. Kako djevojke i mladići oboljeli od anoreksije i bulimije najčešće skrivaju svoje poteškoće zbog nerazumijevanja okoline, o poremećajima hranjenja se rijetko govori, oboljeli taje svoje probleme čak i od najbližih.

– Djevojke čije ispovijesti govore Anđa, Ida i Bruno vidljive su tek na marginama kadra, i one ostaju u sjeni. Na taj način smo simbolično pokazali kako su oboljeli od poremećaja hranjenja među nama, iako ih često ne prepoznajemo i ne znamo za njihovu unutarnju borbu. Svatko od nas može biti njihov glas i zauzeti se da oboljeli od poremećaja hranjenja budu prihvaćeni u društvu, poručuju iz BEA-e.

Kampanja traje do 2. lipnja i svi se mogu uključiti putem web stranice Centarbea.hr i Fb stranice udruge.

Podržati kampanju moguće je:
– kupnjom nagrada
– donacijom bilo kojeg iznosa (mogućnost anonimne donacije)
– dijeljenjem ove kampanje na društvenim mrežama
– pozivanjem svojih prijatelja da se uključe u kampanju i doniraju bilo koji iznos

Sudjelovati je moguće kao privatna osoba ili kao poslovna tvrtka. Rad Centra BEA može se pomoći i direktnom donacijom na žiro račun Udruge HR9424020061100631146 – Erste Banka.

Udrugu Centar za poremećaje hranjenja BEA podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.