Keira i Kate – dobro je da vas imamo!

11.10.2018 / Piše Vesna Kapeloto

U priči koja je obišla svijet, Keira je prozvala Kate jer svojim ponašanjem skriva porođajnu bol i muku koju žene prolaze.

Moja vagina se raspukla… Sjećam se izmeta, povraćanja, krvi, šavova. Krvi koja je curila niz moja bedra, zadnjicu, celulit. Sjećam se svoje bitke. Tvoje borbe i pulsiranja. Preživljavanja. I ja sam slabiji spol?

Napisala je to, između ostaloga, britanska gumica Keira Knightley u knjizi eseja Feministkinje ne nose ružičasto (i ostale laži). U svojoj priči pod nazivom Slabiji spol (The Weaker Sex)  hollywoodska zvijezda obrušila se na vojvotkinju od Cambridgea Kate Middleton, koja je 2015. rodila svoje drugo dijete, princezu Charlotte, dan nakon što je Keira rodila svoju kći Edie.

Poziranje u štiklama par sati nakon poroda

I dok se Keira od mučnog i bolnog porođaja oporavljala u bolnici, Kate je istoga dana, otprilike deset sati nakon poroda, izlašla iz bolnice i u besprijekornom izdanju, s uvojcima u kosi, šminkom na licu i u bež štiklama pozirala pred ‘čoporom muških fotoreportera’, kako je je to prokomentirala Kaira.

Isto je Kate ponovila i ove godine, kada je oko 11 sati rodila princa Loisa, a već u 18 sati istoga dana, ponovno u štiklama, stala pred pred fotoobjektive. Nakon rođenja prvog djeteta, princa Georgea, Kate je noć provela u bolnici.

U priči koja je obišla svijet, Keira je prozvala Kate jer svojim ponašanjem skriva porođajnu bol i muku koju žene prolaze.

Sakrij. Sakrij našu bol, naša prepolovljena tijela, naše bradavice iz kojih curi, hormone koji divljaju. Izgledaj prekrasno, i to sa stilom, ne pokazuj svoju bitku Kate…. Ne pokazuj. Ne pričaj… napisala je Keira i izazvala lavinu reakcija. Mnogi joj zamjeraju pregrub opis poroda, neopravdan napad na Kate te zapravo feministički stav.

O ženinoj muci na porodu se ne govori, žene šute i još ih se smatra slabijiom spolom, a Kate takvu sliku – svojim preranim pojavljivanjem u javnosti nakon poroda – samo potencira, smatra Keira.

Keira ili Kate?

Iako mnogi zauzimaju strane, moguće je razumjeti i jednu i drugu, posebno kad se u obzir uzme činjenica da je Keira glumica koja itekako zna izraziti emociju i u tome se jako dobro osjeća, dok se Kate kao buduća kraljica suspreže od ispoljavanja bilo kakvih osjećaja. Bilo kakva emocija u njenom slučaju određena je – protokolom.

Porod je pak uglavnom težak i bolan, ponekad i strahovito težak i strahovito bolan. Pogotovo kad se odvija u bolničkim uvjetima gdje se još uvijek, vrlo često, ne obazire na ženinu dušu, ranjivost i dostojanstvo. I zato može ostati u ženinom biću kao čin kojeg se dobar dio žena ne želi sjećati, a ponajmanje o njemu pričati. A trebalo bi!

Jer porod bi u osnovi trebao biti (ima žena koje u sebi nose upravo takvo iskustvo!) najuzvišeniji emocionalni doživljaj kroz koji će žena, bez obzira na trenutke nemoći i silnoga bola, izaći ostvarena još jača i snažnija nego što je prije bila!

Kate Middleton navodno je svoje treće dijete željela roditi kod kuće te se pripremala za tzv. hipno porod vođen osobnom primaljom. Hipno porod na koncu je ipak odradila u bolnici. Čini se da joj je želja bila upravo izbjeći protokolarno slikavanje pred bolnicom. Ostaje zato dojam da je Kate na drugačiji način ušla u svoj porod od Keire, pa otuda očito i njeno drugačije iskustvo poroda.

Pored dobrog fizičkog stanja, konačni osjećaj odredit će psihička priprema žene za porod. Čini se da je taj dio Kate vrlo dobro odradila.

Ženska snaga

Naime, na ženama je da “izmet, krv i amnionsku tekućinu koja se slijeva po njihovima bedrima’ pretvore u svoju istinsku snagu koju će nositi sa sobom u daljnji život – a ne u svoju slabost! Žene moraju shvatiti da to mogu i da su za to dovoljno snažne. Svaka na svoj način.

I zato, neka je Keira zavapila surovo i glasno, i neka je Kate sedam sati nakon poroda stavila svoje bež štikle.

Kaira i Kate – dobro je da vas imamo!

 

…i oprostite, tko je rekao da su žene slabiji spol?!