Kreće treći dječji festival ‘Pula pjeva’

23.02.2016 / Piše Vesna Kapeloto

Audicija za učenike viših razreda osnovne škole održat će se u u bivšem Pionirskom domu, u petak, 26. veljače, u 17 sati, a u subotu, 27. veljače, u 10 sati, za niže razrede te od 11.30 za srednjoškolce. Prijave još traju. Finale preko live streama!

Do petka i subote traju prijave za treći po redu dječji glazbeni festival Pula pjeva, koji i ove godine izaziva veliki interes među djecom i mladima. Festival su na konferenciji za novinare najavile voditeljica i autorica projekta Irena Peruško, pomoćnica pročelnice UO Grada Pule za društvene djelatnosti, potom Tatiana Giorgi, voditeljica sudija glazbene kreativnosti Čarobna frula te Ileana Zahtila Blašković, tajnica Društva Naša djeca Pula.

111 (2) Tatiana Giorgi, Irena Peruško i Ileana Zahtila Blašković

Audicija za učenike viših razreda osnovne škole održat će se u bivšem Pionirskom domu, u petak, 26. veljače, u 17 sati, a u subotu, 27. veljače, u 10 sati, za niže razrede te od 11.30 za srednjoškolce. Na audiciji će se birati po osam do deset polufinalista za svaku od tri grupe natjecatelja, ovisno o kvaliteti njihova nastupa. Polufinale će se održati 5. ožujka u bivšem Pionirskom domu. Finale Pula pjeva je 7. svibnja u Istarskom narodnom kazalištu.

Festival će ove godine biti sniman i prikazivan uživo putem live streama pa će finale Pula pjeva moći pratiti svi oni koji ne mogu doći u kazalište.

Prema riječima Tatiane Giorgi, na audicijama i u polufinalu natjecatelji će pjevati na matricu, a u finalu na glazbu uživo, koju će izvoditi djeca polaznici Čarobne frule te polaznici pulske Glazbene škole i pulske Muzičke akademije.

Obrasci za prijavu nalaze se na web stranicama Grada Pule, potrebno je imati dozvolu roditelja te na audiciju doći sa snimljenom matricom na USB-u ili CD-u. Oni neodlučni koji odluče sudjelovati u zadnji čas, mogu uz suglasnost roditelja doći na samu audiciju i prijaviti se na mjestu događaja.

U žiriju će sjediti profesorice glazbe s Muzičke akademije Sofija Cingula i Sabina Vidulin, pjevačica Nole Gabrijela Galant Jelenić, kantautorica Elis Lovrić te etno glazbenik Franko Krajcar. Kao šesti član žirija najavljeno je jedno poznato ime domaće glazbene scene, s kojim se upravo dogovara sudjelovanje. Svi oni zasigurno će pomoći natjecateljima, onim najmlađima koji su najopušteniji i najhrabriji, te onima starijima, koji o svemu brinu.

Irena Peruško naglasila je da je festivalska priča Pula pjeva zamišljena kao potpuno dječja, pa su djeca angažirana na svim razinama. Pored toga što pjevaju, djeca vode festival i sudjeluju u njegovoj realizaciji.

– Najveći dio organizacije odrađuje se volonterski. Ove godine interes za festivalom prešao je granice samog grada, pa nam se javljaju i škole s Puljštine sa željom za sudjelovanjem, rekla je.

– Samo natjecanje nije u prvom planu, već međusobno druženje i prijateljevanje te djece, njihovo samopouzadnje koje postaje veće i čvršće, korisno utrošeno slobodno vrijeme te mogućnost da pokažu što su naučili u svom glazbenom obrazovanju, napomenula je Irena Peruško te pozvala profesore glazbene kulture da se još više uključe.

Članovi Dječjeg gradskog vijeća, koje čine učenici sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola, imaju važnu ulogu u organizaciji. Prve dvije festivalske godine birali su svog najboljeg izvođača. Ove godine će to prepustiti publici, a oni će pomoći u podijeli i prebrojavanju listića.

– I ovom manifestacijom Grad Pula opravdava svoj naziv Grad prijatelja djece, a to je titula koju treba održavati, rekla je Ileana Zahtila Blašković.