‘Majka u meni’ Zvjezdane Debić – brutalno iskreno o drugoj strani majčinstva!

09.10.2017 / Paola Albertini

Zadivljuje iskrenost autorice knjige Majka u meni i način na koji se ogolila pred čitateljima. To je od nje doista hrabro s obzirom da društvo često osuđuje majke koje priznaju svoje slabosti

Majka u meni (Biblioteka Čitaj knjigu, Naklada Iris Illyrica) izuzetna je knjiga o majčinstvu koja će svakako isplivati u moru knjiga na tu temu. Ne samo zbog brutalne iskrenosti nego i jednostavnih, nenametljivih savjeta koje ona nudi. Naime, malo koja majka će priznati koliko (joj) je majčinstvo teško pogotovo s ‘teškim’ djetetom i vrlo malo pomoći sa strane.

Majčinstvo nije uvijek ružičasto

Čitajući knjigu svatko će itekako suosjećati s autoricom, Zvjezdanom Debić, posebice zbog tragedije koja je obilježila njezin život (gubitak majke u djetinjstvu), ali i velikim izazovima koje je imala sa svojom bebom. Iako u knjizi to ne spominje, između redaka se može iščitati koliko je velika ljubav prema njenoj kćeri. Posebice stoga što ima veliku potrebu (i) zbog nje biti bolja osoba. “Majčinstvo je izvuklo i najbolje i najgore iz mene”, napisala je autorica.

Autorica mladim majkama nudi kratke i vrlo iscrpne informacije više nego konkretne savjete i bilo koja majka koja je u istoj ili sličnoj situaciji zasigurno će osjetiti olakšanje kad uvidi da u toj priči zvanoj izazovno majčinstvo nije sama. Citat iz knjige Nedostajala sam sama sebi najbolje opisuje stanje u kojem se Zvjezdana Debić našla.

Zadivljuje iskrenost autorice i način na koji se ogolila pred čitateljima. To je od nje doista hrabro s obzirom da društvo često osuđuje majke koje priznaju svoje slabosti. Naime, danas ima pregršt tekstova posvećenih temi roditeljstva i doista ispada da je majčinstvo vrlo ružičasto. U stvarnosti, nije baš tako. Bar ne uvijek, niti svima.

Autorica se dotakla i ne tako idiličnih uvjeta u kojima žene u Hrvatskoj rađaju, ali i nehumanog odnosa prema trudnicama i rodiljama.

Osobno putovanje svake žene

U predgovoru  Majke u meni, koji potpisuje psihologinja Radojka Sućeska Ligutić, psihologinja i sama autorica izuzetne knjige Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu, čitamo da je “autorica pokazala da je majčinstvo osobno putovanje svake žene na kojem je potrebna hrabrost da se podnese neizvjesnost, da se dotakne sebe i da se misli neovisno.”

Pa tako autorica Majke u meni piše: “Majčinstvo u sebi nosi veliki potencijal uz koji se žena razvije više nego što je ikad razmišljala da može, ali jednako tako velika je šansa da nas vrati unazad i zacementira u ulogu žrtve kojoj se život svodi na podređivanje sebe djeci, obitelji, poslu… (…) u svim drugim odnosima uspijevala sam pobjeći kad bi ‘postalo gusto’, no u ovom odnosu nije bilo (i nema) bježanja i nije bilo puštanja, sve dok nisam ostala gola u svojoj autentičnosti.”

Iako je ovo njezina prva knjiga, Zvjezdana Debić vrlo vješto i čitko piše. Majka u meni knjiga je koja se čita u jednom dahu i nakon čijeg čitanja čitatelj ostavlja pod snažnim dojmom.

Intervju s Zvjezdanom Debić pročitajte u tekstu: S autoricom knjige Majka u meni: ‘Ne živite onako kako drugi žele da živite!’)

Darujemo knjigu!

U suradnji s bibliotekom i blogom Čitaj knjigu jednu čitateljicu darujemo knjigom Zvjezdane Debić Majka u meni.

Kako sudjelovati?

1. U komentarima na Facebook stranici Mamatataja napišite koje ste emocije otkrili kad ste postali majka.

2. Ako želite i još niste, lajkajte Fb stranicu Mamatataja.

Krenite, vremena imate danas i sutra! U srijedu, 11. 10., biramo najdojmljiviji odgovor te ovdje i na Fb stranici objavljujemo sretnu dobitnicu! Čekamo vas! 😉