Mali Francuzi od rujna bez mobitela u školama

05.08.2018 / Mamatataja

Zbog ovisnosti o ekranima te učestalog cyber-bullinga, francuskim je učenicima u potpunosti zabranjeno korištenje mobitela u osnovnim školama

Učenici u francuskim osnovnim školama od rujna neće više smjeti koristiti mobitele, i to ne samo u razredu i na školskim hodnicima, već i na školskom dvorištu i igralištu. Predizborno obećanje francuskog predsjednika Emmanuela Marcona o apsolutnoj zabrani mobitela u školama pretočeno u zakon, potvrdio je ovih dana i francuski parlament. Zakonska preporuka se odnosi i na srednje škole, ali konačna odluka o zabrani prepuštena je ravnateljima.

Potpuna zabrana u svim školskim prostorima

Mali Francuzi moći će tako donositi mobitel u školu, ali ga neće smjeti koristiti u krugu škole ni za vrijeme odmora. Iako je još 2010. godine usvojena odredba o tome da se mobiteli ne koriste u školama za vrijeme nastave, većina francuskih škola ipak se toga nije pridržavala. U međuvremenu uočeno je da su francuska djeca postala vrlo ovisna o ekranima i zbog toga u velikoj mjeri dekoncentrirana na nastavi.

Kako prenose europski portali i novinske agencije, u debati prilikom donošenja zakona isticalo se da je raširena upotreba mobitela znatno utjecala na cyber-bulling među djecom, uočeno je da se djeca manje druže međusobno te je olakšan pristup pornografiji. Došlo je do porasta krađa mobilnih uređaja među djecom, reketarenja te opsjednutosti modnim brendovima.

‘Detox’ zakon

Smatra se da će zato ovaj ‘detox’ zakon, kako su ga Francuzi nazvali, omogućiti da djeca u školi više međusobno komuniciraju, da se više igraju, čitaju na odmoru, da pokazuju više empatije i da budu manje skloni ispadima ljutnje i bijesa. Naime, takvo ponašanje uočava se u onim francuskim školama u kojima mobiteli ni dosad nisu bili dozvoljeni.

– Nećete pronaći svoj put u svijetu tehnologije ako ne znate čitati, pisati, računati, poštivati druge i naučiti biti dio tima, rekao je francuski ministar prosvjete Jean Michel Blanquer.

Prema objavljenim podacima, više od 90 posto francuskih učenika u dobi od 12 do 17 godina posjeduje mobitel.

Mobiteli zabranjeni i u pojedinim hrvatskim školama

U vrijeme donošenja ovog zakona, ozbiljna debata o tome treba li zabraniti mobitele u školama povela se i u Velikoj Britaniji i Irskoj.

I u Hrvatskoj postoje osnovne škole koje su učenicima zabranile korištenje mobitela u školskim zgradama, i to prvenstveno zbog vršnjačkog cyber-bullinga tj. elektroničkog nasilja, koje se najviše očituje u vrlo učestalom objavljivanju fotografija druge djece na društvenim mrežama, a sve s ciljem ismijavanja i ponižavanja.