Monte Librić: Uvježbajte plesne pokrete flash moba Andree Gotovina

09.04.2015 / Vesna Kapeloto

Prenosimo vam video s flash mobom koji će se održati na pulskom Forumu, 17. travnja, uoči početka Monte Librića. Koreografiju za ovaj performans na otvorenom osmislila je Andrea Gotovina, što je bio i povod za kratki razgovor s dramskom pedagoginjom INK-a

Flash mob, pokret s knjigom! performans je kojim će biti najavljen ovogodišnji Monte Librić, festival dječje knjige i autora, koji se od 20. do 26. travnja po osmi put održava u Puli. U flash mobu će na pulskom Forumu, 17. travnja, s početkom u 10 sati, sudjelovati djeca iz pulskih vrtića te učenici nižih razreda osnovnih škola, a kako nam je rekla Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića, izvedbi se mogu priključiti i svi ostali. Bitno je uvježbati pokrete i biti na Forumu.

Upravo stoga prenosimo video s flash mobom čiju je koreografiju osmislila Andrea Gotovina, dramska pedagoginja Istarskog narodnog kazališta. Bio je to i povod za kratki razgovor s Andreom. Budući da je prvi puta sudjelovala u stvaranju flash moba, priznala nam je da je ovo za nju svakako bio izazov, tim veći što će se dogoditi u njezinom rodnom gradu, povezan je s knjigom i namijenjen je djeci.

Kako je nastala koreografija za flash mob? Vi ste zapravo knjigu u pokretu, temu ovogodišnjeg Librića, pretvorili u pokret s knjigom!

– Mislim da je u slučaju nastale koreografije i jedno i drugo točno. Knjiga je u pokretu, ali je i sam pokretač. Zadatak je bio jasan. Treba osmisliti koreografiju s knjigom, o knjizi, i to za djecu. Himna Monte Librića poslužila je kao početna inspiracija. Vesela, dinamična, bogata s prekrasnim tekstom odmah je nametnula karakter koreografije.

Nakon kratkog razmišljanja i zamisli koju sam dobila, odlučila sam je provjeriti s djecom. U Dječjem vrtiću Vjeverica, gdje vodim plesno-dramsku radionicu za djecu od pet do sedam godina, krenuli smo u aktivnost i putovanje u svijet knjiga. Svako dijete trebalo je odabrati slikovnicu ili knjigu, dobro je promotriti, osjetiti, opipati i već u sljedećem trenutku ta je knjiga postajala kišobran, pas koji nas vuče, torba, kamen, balon koji nam pomaže da poletimo…

5

Uzevši sve to kao motive za nastanak pokreta i zadržavajući jednostavnost i kvalitetu dječjeg izražaja napravljen je niz pokreta, koji nazivamo sekvencom, te smješten u prostor na zadanu glazbu, u čemu su mi pomogli moji mladi polaznici Dramskog studija INK-a.

S obzirom na to da su u flash mob uključeni različiti uzrasti djece, pretpostavljam da su i pokreti u koreografiji nešto jednostavniji, a što je dobro da i svi ostali, mame pa i tate, zapamte koreografiju što lakše, zar ne?

– Vjerujem da je koreografija jednostavna, odnosno dovoljno jednostavna i primjerena svima. Nadam se da će pobuditi interes te da će se i veliki i mali odazvati ovom flash mobu, te mu pristupiti s istom radošću koju sam ja osjećala zajedno sa svojim velikim i malim pomagačima tijekom stvaranja.

Možete li nam dati savjet kako najlakše naučiti i zapamtiti plesne korake?

– Nema nekog posebnog savjeta za učenje i pamćenje plesnih koraka. Svi ih u sebi nosimo i znamo, potrebno je stvoriti kanal između onog zadanog (flash mob koreografije) i našeg, odnosno dječjeg tijela.

Vjerujem u interpretaciju i stvaranje slika, odnosno asocijacija na ono što vidimo ili činimo. Tako mi na početku koreografije vozimo auto, pa se pretvorimo u malog patuljka koji se skriva od kiše, zatim smo brdo ili stablo koje se njiše, šuljamo se, lovimo valove, knjiga poludi i više nas ne sluša pa je pokušavamo ukrotiti tako da sjednemo na nju… Izvodeći sve to uz ritam glazbe vesele nam himne Monte Librić eto koreografije. Ipak najveći je savjet uživati, veseliti se i plesati!

Flash mob, pokret s knjigom! možete pogledati ovdje:

Fotografiju Andree Gotovina snimio je Saša Miljević.