Na pulskom Media Mediterranea 18 festivalu i multimedijalni kutak za djecu

19.08.2016 / Mamatataja

Kako doznajemo u Metamediji, još ima mjesta za subotnju radionicu ‘Tvornica zvuka’ pa je još uvijek moguće prijaviti djecu, dobi od 6 do 14 godina, za sudjelovanje

Media Mediterranea 18 festival održava se danas i sutra, 19. i 20. kolovoza, u Puli, u Titovom parku na rivi, od 18 do 01 sat. Tema festivala je ‘Post-it’, a program uključuje novomedijske interaktivne instalacije i igre, multimedijalni kutak za djecu, besplatne radionice za djecu – ‘Djeca i arhitektura; pArkadija’ te ‘Tvornica zvuka’, post-elektronske glazbene performanse, piknik soundtrack.

Kako doznajemo u Metamediji, još ima mjesta za subotnju radionicu ‘Tvornica zvuka’ pa je još uvijek moguće prijaviti djecu, dobi od 6 do 14 godina, za sudjelovanje. Radionica se održava u Titovom parku od 20 do 21 sat, a prijaviti se može putem e-maila mm18festival@gmail.com ili na 099 898 9284.

O radionici Tvornica zvuka

Tvornica zvuka je radionica elektroničke i improvizirane glazbe za djecu pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. U ovom se edukativnom projektu mali glazbenici budućnosti imaju mogućnost upoznati s mikrofonima, efektima, sintetizatorima…, a kroz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audio opreme Sinkauz ih usmjerava i uči osnovama improvizacije. U Tvornici zvuka glazba se proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, kroz koju polaznici dolaze do svojevrsne instant kompozicije na nivou prilagođenom upravo njihovom uzrastu, percepciji i spoznaji o glazbenoj umjetnosti.

– Pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ono što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice niti samo klasična glazba. Veliki fokus stavljam na slušanje. Zapravo ih pokušavam učiti da slušaju jedan drugoga i to što rade. I pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, vrećicama za smeće, stiroporima, i tako dalje, i onda zajedno moduliramo te zvukove kroz efekte, veli Nenad Sinkauz.

metamedija1

Cilj ovogodišnjeg Media Mediterranea festivala, navode u udruzi Matamedij, je promovirati transdisciplinarnu razmjenu između umjetnosti, javnosti, glazbe i participacije djece. Namjera je spekulirati o budućnosti, nadovezujući se na latinsku riječ speculare koja znači zrcaliti. Tematski okvir festivala oslanja se na značenje riječi post-it – komadić papira na koji stane tek nekoliko riječi ili ideja. Riječ upućuje i na popularne kratke objave u različitim digitalnim medijima i društvenim mrežama, a samim time što je zapisana u obliku imperativa (objavi to!) poziva na participaciju građana u stvaranju festivala. Tema omogućuje i istraživanje scenarija bliske budućnosti koji dolaze nakon informacijskih tehnologija te njihov utjecaj na ljude i prostor.

Sve o festivalu možete pročitati na web stranici Metamedije.